Nem őrzi tovább az EU a magyar határt

Brüsszeli forrásokra hivatkozva a HVG digitális kiadása azt írta: a Frontex úgy látja, ha továbbra is részt venne a magyarországi határvédelmi tevékenységekben, akkor azt kockáztatná, hogy egy uniós joggal ellentétes gyakorlat részese lenne.

A Frontex felfüggeszti a tevékenységét Magyarországon – erősítette meg az EUrológusnak Chris Borowski, az uniós határőrizeti szerv szóvivője. A döntés azt követően született meg, hogy Magyarország továbbra sem hajtja végre az Európai Bíróság december 17-i ítéletét, amely többek között kimondta, hogy Magyarország jogellenesen kényszerít vissza migránsokat Szerbiába. Emiatt döntött így a testület – tette hozzá a szóvivő. Hozzátette, a decemberi ítélet szerint azzal, hogy a magyar rendőri hatóságok kényszerrel a magyar–szerb határtól pár méterre található kerítés túloldalára kísérik a kérelmezőket, egy olyan földsávra, amelyen nem áll rendelkezésre semmilyen infrastruktúra – az uniós „kiutasítási” irányelv értelmében vett kitoloncolást hajtanak végre.

Ezzel pedig uniós és nemzetközi jogot sért Magyarország, mivel az érdekelteknek a gyakorlatban nincs más választásuk, mint hogy ezt követően elhagyják Magyarország területét, és Szerbiába távozzanak jogorvoslati lehetőség nélkül. Mint azt a HVG uniós társoldalával közölték, a magyar kormány semmit nem tett még azért, hogy az uniós jogot értő rendelkezéseket hatályon kívül helyezzék vagy módosítsák. Ha a Frontex továbbra is részt venne a magyarországi határvédelmi tevékenységekben, akkor azt kockáztatná, hogy egy uniós joggal ellentétes gyakorlat részese lenne – szögezték le.

A Frontex a külső határokat őrző tagállamokat segíti a határvédelemben, az Európai Unió egyik prioritásának tekinti a szervezet megerősítését, ennek jegyében a létszámukat a jelenlegi ezer főről tízezer főre növelik.

Magyarországon a többek által többször is Soros-szervezetnek titulált Helsinki Bizottság követi figyelemmel a jogellenesen visszaküldött menedékkérők helyzetét. Rendőrségi adatokra alapozva azt állítják, hogy 2016 júliusa óta körülbelül ötvenezer embert kényszerítettek a határ szerb oldalára a magyar rendőrök.

A hvg.hu azt is hozzáteszi: a jogállamisági vita során rendszeresen elhangzott, hogy egyértelműen a jogállami normák megsértését jelenti, ha egy tagállam nem tesz eleget az uniós bíróság ítéletének.

 

Világ tükör | Pannon Hírnök


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek