Nem perelhető a magyar állam Amerikában: vesztettek a Herzog örökösök

Az egykori műgyűjtő leszármazottainak keresetét Amerikában is elutasították. Nem perelhetik a magyar kormányt az Egyesült Államok bíróságain egy neves zsidó műgyűjtő örökösei

– döntött az amerikai legfelsőbb bíróság egy hétfői döntésében az AP beszámolója szerint.

Az 1934-ben elhunyt Herzog Mór Lipót báró kollekciója a fénypontján összesen mintegy 2500 darabból állt, felesége 1940-ben bekövetkezett halála után pedig a három gyermeke örökölte. A második világháború és a zsidóüldözések következtében a gyűjtemény szétforgácsolódott, a náci megszállást követően számos darabját pedig a magyar állam foglalta le, azok magyar múzeumokba kerültek, az örökösök szerint azonban csak letétbe.

A család szerint mintegy 40, összesen több millió dollárt érő festményről van magyar állami tulajdonban, és bár 1997-ben a család megállapodott a magyar kormánnyal abban, hogy az visszaszolgáltat a báró volt festménygyűjteményéből egytucatnyit az Amerikában élő leszármazottaknak, cserébe a leszármazottak pedig néhányat felajánlanak Magyarországnak, ez azóta sem történt meg.

A család már jó ideje peres úton próbálja visszaszerezni a műkincseket három magyar állami múzeumtól és egy egyetemtől: először Magyarországon indítottak pert 10 festmény miatt, de a Fővárosi Ítélőtábla 2008-ban úgy döntött, hogy azok a magyar állam tulajdonát képezik, és jogerősen elutasította a keresetet.

Ezután fordultak 2010-ben az amerikai bíróságokhoz, a magyar állam kérésére azonban megvizsgálták, hogy egyáltalán illetékesek-e ilyen ügyekben. Az amerikai legfelsőbb bíróság most kimondta, hogy nem, a Herzog-örökösök nem perelhetik a magyar kormányt az amerikai bíróságokon.

A gyűjteményben El Greco, id. Lucas Cranach, Zurbarán, Van Dyck, Velázquez, Renoir, Monet és mások alkotásai, továbbá bútorok, faliszőnyegek, szobrok vannak, a Herzog-örökösök által követelt alkotásokat jelenleg a Magyar Nemzeti Galériában, a Szépművészeti Múzeumban, az Iparművészeti Múzeumban, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen őrzik.

Forrás: hvg.hu


Hasonló cikkek