Nem tesz jót a méheknek az időjárás

Az Országos Méhészeti Egyesület felmérése szerint a Bács-Kiskun megyei méhészetekben január közepétől a tél végéig zavarta a rovarok nyugalmát a szinte kéthetente váltakozó hideg és meleg időjárás.

A néha csaknem 20 Celsius-fokhoz közelítő hőmérsékleten intenzívvé vált a fiasítás, azonban az ismét hidegre forduló időjárásban szinte teljesen leállt ez az élettani folyamat. Az időjárás okozta hátrányok természetesen nem egyforma mértékben jelentkeztek a gazdaságokban. Általában igaz, hogy a jelentős hőmérsékleti ingadozásokat a méhlegelők erősen megsínylették.

A február végi meleg napokban megmozdultak a korán virágzó gyümölcsfák rügyei, majd a március elejei lehűlés visszafogta a növények fejlődését, az éjszakai fagyok pedig a kevésbé védett területeken elvitték a terméskezdeményeket. Főleg a barackfélék virágai mentek veszendőbe, sőt, 6-8 méter magasságig lefagytak az akácrügykezdemények is. A barackosokból immár évek óta hiányzó mézet pótolták valamelyest a füzek, a meggyesek, valamint a jó kondícióban lévő repcések is. Az utóbbi növény nektárjából helyenként azonban sok kárba ment, elsősorban ott, ahol a növényi vegetációhoz képest a méhek túlságosan lemaradtak a fejlődésben. Ráadásul Bács-Kiskun megyében a repce eddigi, körülbelül 30–35 ezer hektár vetésterülete, az előző években tapasztalt jövedelmezőség-csökkenés miatt, idén csaknem 20 százalékkal kisebb. – írja a BAON.hu

Juhász Márta

 

Hazai Tükör | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook

 


Hasonló cikkek