Nem vagyok malac! szemétszedő akció a Tátrában

A takarítási világnapon vasrudat és elhagyott mobiltelefont is találtak a szemétszedők a Tátrában.

Egy évig tart, amíg egy eldobott papír zsebkendő lebomlik, a PET-palack esetében ez a folyamat 450 év. Ebből a két szemétfajtából dobálják el a legtöbbet a turisták a Tátrában, a takarítási világnapon azonban vasrudat és elhagyott mobiltelefont is találtak a szemétszedők a Zöld Tóhoz vezető útvonalon.

A takarítási világnapot szeptember 3. hétvégéjén szombaton tartották. Hivatalosan először 1992-ben hirdette meg az ENSZ Környezetvédelmi Programja. A mozgalom Ausztráliából indult Tisztítsd meg a világot! jelszóval, majd időközben átneveződött Szemétszedési Világnappá. Szlovákiában csak az utóbbi években honosodott meg néhány nagyobb városban, az idei tátrai akciót főleg az inspirálta, hogy a koronavírus-járvány miatt sokkal többen nyaraltak – és sajnos, szemeteltek – itthon.

A szemétszedő akciót több ismert szlovák médiaszemélyiség, zenész, sportoló, és a hegyi túravezetők szövetsége is támogatta – egyesek a közösségi oldalaikon kampányolva, mások úgy is, hogy a helyszínen gyűjtötték az eldobált hulladékot.

Forrás: ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek