Nem változott semmi – újra utcára vonulnak a gazdák

Újabb traktoros tüntetésre készülnek a szlovákiai gazdák, tekintettel arra, hogy a legutóbbi, országos szintű megmozdulás óta nem változott semmi a mezőgazdaság helyzetében. A felvidéki magyar gazdák megmozdulásához ezúttal már az erdészek is csatlakoznak.

Nem változott semmi, sőt a helyzet romlott és ezt Pellegrininek is felrótták. Az egyik legfontosabb problémának a szlovákiai gazdák továbbra is azt tartják, hogy nem férnek hozzá saját vagy bérelt földjeikhez. Példaként František Oravec esetét hozzák fel, aki pert nyert a járási, a kerületi és a legfelsőbb bíróságokon is, jogerős végrehajtói végzéssel rendelkezik az ő szántóföldjét jogtalanul használók ellen, ennek ellenére a gyakorlatban mégsem tud hozzáérni a szóban forgó telkekhez. A szlovák Mezőgazdasági Kifizető Ügynökség (PPA) pedig nem fizeti ki a jogosan kérvényezett állami dotációt.

„A traktoros tüntetésekkel nyomást akarunk gyakorolni a kormányra, hogy tartsa be a kormányprogramot, és nyissa meg a telekviszonyok rendezéséről szóló törvény kérdését. Meggyőződésünk, hogy a törvénymódosítás nélkül a szlovák mezőgazdaság helyzete nem javulhat” – mondta Ján Cenkner, a kezdeményezés tagja.

A dél-szlovákiai és szlovákiai magyar gazdák, akik a legutóbbi megmozdulások kezdeményezői voltak teljes támogatásukról biztosították a Mezőgazdászok Kezdeményezését. Pikáli Róbert emlékeztetett, hogy a szlovákiai mezőgazdaság megoldatlan ügyei a magyar gazdákat ugyanúgy sújtják. „A kormány az oligarchák nyomása alatt áll és csak részleges engedményeket tett az országos megmozdulások nyomására. Feltételeink lényegi részét, amit a nyilatkozatban is lefektettünk és amivel minden politikai párt tisztában van, továbbra is teljesítetlen maradt, ezért elkerülhetetlenek az újabb demonstrációk.”

Forrás: korkep.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek