Nem várható idén megállapodás az unió következő hétéves költségvetéséről

Avatar

Előrelépés igen, de megállapodás nem várható már idén az Európai Unió 2021 és 2027 közötti költségvetési keretéről – jelentette ki szerdán az Európai Bizottság illetékes tagja.

Úgy gondolom, hogy lesz előrelépés december végéig, egyezség azonban nem” – közölte sajtótájékoztatóján Günther Oettinger német uniós költségvetési biztos.

Amennyiben Donald Tusk, az Európai Tanács mostani elnöke nem tudja tető alá hozni a megállapodást megbízatásának december 1-ei lejártáig, akkor utódja, Charles Michel sem lesz képes erre mandátuma első néhány hetében” – mutatott rá.

Oettinger teljességgel hamisnak nevezte azon nyilatkozatokat és sajtóhíreket, amelyek szerint a brüsszeli testület büdzséjavaslata értelmében a német befizetések összege az évi 33 milliárd eurót elérve a kétszeresére emelkedne a következő hétéves ciklusban.

Mint mondta, Németország nettó hozzájárulása tavalyi árakon 2021-ben mintegy 18,1 milliárd eurót tenne ki, 2027-ben pedig 23,5 milliárd eurót.

Számításba kell venni hétévnyi inflációt, illetve a bruttó nemzeti jövedelem (GNI) hétévnyi növekedését” – hangsúlyozta.

Az EU tagállamai rendkívül megosztottak a kérdésben. A nettó befizető országok egy jelentős része a GNI egy százalékában maximalizálná a tagállamok hozzájárulását, mások azonban ezt nem tartják elengedőnek, különösen az Egyesült Királyság tervezett kilépését követően, amely várhatóan nagyjából tízmilliárd eurós lyukat fog ütni a közös büdzsén.

A címlapfotó illusztráció.


Hasonló cikkek