Nem várt kalandot hozott a villamosok ünnepe Miskolcon

Mindkét nosztalgiajárat megadta magát pénteken: a piros „bécsi” villamos műszaki hiba miatt ki sem gördült a remízből; a sárga Tátra elindult ugyan, ám egy óra múlva lerobbant.

Július 10-én ünnepelték a miskolciak a helyi villamosközlekedés 123. születésnapját. Minden évben ezen a napon ismét utazni lehet a régi szerelvényeken, ám idén a technika közbeszólt. A Tátra villamos hibáját sikerült kijavítani, így az újra forgalomba tudott állni, a piros bécsi elmaradt útját illetően pedig a közlekedési vállalat ígéri, hogy egy későbbi időpontban pótolni fogják.

Miskolc egyike azoknak a vidéki városoknak, ahol Budapest után először épült villamosvonal-hálózat. A forgalom 1897. július 10-én kilenc motor- és négy pótkocsival indult el a Tiszai pályaudvar és a Verestemplom között. Az új utazási lehetőség hatalmas sikert aratott a lakosság körében, ezért a település egy másik, szintén egyvágányos villamosvonalat épített észak-déli irányban, a Búza tér és a Népkert között, amit aztán meghosszabbítottak Hejőcsabáig, ám ezt jóval kevesebben használták, így végül megszüntetésre került 1960-ban.

A “Bengáli” nosztalgiavillamos Miskolc belvárosában (Archív fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

A Vasgyár munkásai kérésére épült meg a Verestemplom–Vasgyár vonal. 1906-ban sikerült a meglévő vonalakat úgy egyesíteni, hogy már átszállás nélkül el lehetett jutni a Tiszai pályaudvartól a Vasgyárig. 1909 után kezdték fokozatosan kétvágányúsítani a villamosvonalakat, 1951-ben számozást is kaptak, 1962-től pedig megjelentek a csuklós járművek. A teljes pályát legutóbb 2010–2012 között újították fel, a Zöld Nyíl projekt keretében meghosszabbították az 1-es villamos vonalát egészen a Majláth városrészig. Ekkor újult meg a járműflotta is: 31 korszerű, alacsonypadlós, Skoda-szerelvény állt forgalomba.

A Tátra 202-es szerelvény 2019-ben adventi villamosként (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

A korábbi járműtípusokból a Miskolc Városi Közlekedési Zrt megtartott egy-egy szerelvényt. 2004-ben köszöntek el a népszerű „Bengáli” FVV villamosok , ám a 100-as pályaszámú, valamint a 151-es megmaradt nosztalgiajárműnek. A piros bécsik (SGP) 2003-tól 2015-ig, míg a sárga Tátrák 1991-2012 között rótták a miskolci síneket. Közülük is megmaradt néhány, a 202-es pályaszámú Tátra például minden évben adventi villamosként üzemel karácsonykor.

(Kiemelt kép: Bécsi villamos – archív fotó: Vona Ildikó/ PannonHirnök)


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek