Német államfő: nem előzmény nélküli a tíz áldozatot követelő hanaui támadás

Nem előzmény nélküli a németországi Hanauban történt támadás, amely “az állítólagos idegenek ellen irányult, és emberekre sújtott le” – mondta a német szövetségi elnök a Hessen tartományi városban szerdán a februárban történt támadás tíz halálos áldozatának emlékére rendezett gyászünnepségen.

     Frank-Walter Steinmeier kiemelte, hogy a – hatósági jellemzés szerint rasszista – merénylő tettének “előtörténete” a migrációs hátterű, a muszlim vallású, az “állítólagosan idegen” emberek kirekesztése és diszkriminációja, “a szellemi gyújtogatás és a hangulatkeltés”, és az idegennek tartott emberekre “az úgynevezett közösségi médiában kíméletlenül fröcsögő gyűlölet”.
Ebben a légkörben “az uszítók egyre gátlástalanabbak, egyre nyíltabban lépnek fel”, a “terroristák” pedig “fegyvert ragadnak és úgy érzik, megvan a felhatalmazásuk mások életének kioltására”.
Mint mondta, ősz hajú, fehér bőrű német férfiként nem kell átélnie, hogy milyen, amikor állandóan bizonygatni kell a Németország közösségéhez tartozást, nem ismeri a becsmérlő pillantásokat, a sértő megjegyzéseket, a megalázó vicceket, és nem ismeri, hogy milyen, amikor merő “vesszőfutás” az állásinterjú, a lakáskeresés és a hivatali ügyintézés.

Azonban minderről tudni kell. Tudnia kell mindenkinek, hogy Németországban van rasszizmus, “méghozzá nem csak néhány hete”, hogy széles körben elterjedt az iszlámellenesség, hogy a sötét bőrű vagy fejkendőt viselő emberek diszkriminációt szenvednek el, és sértegetések és erőszak áldozataivá válnak.

Ezek az emberek mind rendelkeznek azzal a joggal, hogy polgártársaik részvéttel viszonyuljanak hozzájuk, tanuljanak tapasztalataikból, támogassák őket, ellentmondjanak támadóiknak és közbelépjenek, és valamennyien rendelkeznek azzal a joggal, hogy “államuk üldözze és büntesse mindazokat, akik emberellenes cselekményeikkel megsértik a mindenkit védelmező törvényeket” – jelentette ki Frank-Walter Steinmeier.
Volker Bouffier tartományi miniszterelnök aláhúzta: a támadás áldozatai nem voltak idegenek, a városban születtek vagy már régóta ott éltek, “Hanau és Hessen az otthonuk, a hazájuk volt”.

Kiemelte: tudja, hogy az áldozatok hozzátartozóinál a gyász mellé szegődött a gyűlölet miatti bizonytalanság és a félelem, és meg is érti ezt az érzést. Azonban a félelem nem győzhet, a félelem pedig nem oszthatja meg az embereket. A támadás a közösség egésze ellen irányult, ezért közösen kell tenni azért, hogy mindenki félelem nélkül élhessen – mondta a tartományi kormányfő.
A Frankfurthoz közeli Hanauban belvárosában február 20-án este egy 43 éve helyi férfi, Tobias R. belépett egy vizipipabárba és tüzet nyitott, megölt négy embert, majd távozott. Autójával a Kesselstadt nevű városrészbe hajtott, megtámadt egy vegyesboltot és tüzet nyitott egy autóra is. Ezen a helyszínen öt embert gyilkolt meg, majd hazament, lelőtte az édesanyját és végzett magával. A nyomozás megállapításai szerint a bűncselekményeket rasszista nézetei motiválták. Az esetet szélsőjobboldali terrorcselekményként tartják számon.


Hasonló cikkek