Német hagyományápolás az irodalmon keresztül

A magyarországi németség egyik legnagyobb es legjobban várt iskolai eseményét rendezték  meg Budapesten május 19-én. Az országban 240 iskoláskorút és családjaikat megmozgató országos vers- és prózamondó versenyre hónapok óta készültek az érintettek.

Baranya megyében 40 éves múltra tekint vissza a „Könyvvel az anyanyelvünkért” Alapítvány által szervezett, a Baranya Megyei Könyvtár Német Nemzetiségi Báziskönyvtárának égisze alatt működő német vers- és prózamondó verseny. A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata több mint egy évtizede karolta fel ezt az eseményt – tájékoztatott Schmidt Zoltán, a baranyai versenyek egyik szervezője, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának pécsi Irodavezetője.

Hazánkban az egyik legnagyobb számú kisebbség a német. Az anyanyelv ápolása, a német irodalmi kultúra fenntartása céljából kezdődött az általános- és középiskolások számára rendezett megmérettetés. Minden megyében a német nemzetiségi iskolák megrendezik házi versenyeiket: megkeresik a németül jól beszélő, jó előadókészséggel rendelkező gyereket és fiatalokat. A zsűri a helyes német kiejtést, hangsúlyozást, szép beszédet, az előadás módját értékeli. A nyertesek a megyei fordulókban mérettethetik meg magukat – mondja Schmidt Zoltán. Az országban legkorábban, már február végén Baranyában várják a megyei versenyre az iskolai fordulók továbbjutóit, majd a többi érintett megye is megkeresi az országos döntőre érdemeseket. Kategóriánként 24 gyermek áll a zsűri elé minden évben, ahogy idén is, a XIII. országos versenyen, Budapesten.
A verseny egyik fontos eleme hogy nem csak az irodalmi német nyelvet jól beszélők mutatkozhatnak be, hanem helyet kapnak az úgynevezett “Mundart”, azaz “nyelvjárás” használói is. Magyarországon több, jól elkülöníthető nyelvjárás használatos. Legtöbbjük ma is tetten érhető a kisebb nemzetiségi falvakban, városokban. A nyelvjárások irodalma is széleskörű, így a gyermekirodalom, a szájhagyomány útján terjedő mesék, történetek is megtalálhatóak a versenyzők repertoárjában. Van olyan szereplője is az eseménynek, akinek például saját édesapja gyűjtötte a falvakban a régi öregek történeteit. A “Mundart” kategória győztesei idén is németországi családi utazásokért és táborozási lehetőségekért versenyeztek.
A megyei versenyeket mindig más-más helyszínen rendezik. Baranyában tavaly a véméndi általános iskola látta vendégül a résztvevőket és a rangos zsűrit. Idén a Pécsi Tudományegyetem Német Tanszéke volt a befogadó intézmény, jövőre pedig Bólyba költözik az esemény. A folyton változó helyszínek kiválasztásának egyik szempontja, hogy olyan lebonyolító intézményt találjanak, ahol nem okoz gondot több száz résztvevő fogadása, ellátása, a kiszolgáló helyiségek biztosítása. Fontos az is, hogy lehetőség szerint mindenkihez közel vigyék a versenyt – tájékoztatott Schmidt Zoltán.
A zsűri egyetemek vendég előadói közül kerül ki, de vannak írók, televíziós személyiségek, a felsőoktatásban tevékenykedők, akik ezt a nehéz, felelősségteljes, sok fejtörést okozó munkát díjazás nélkül, könyvutalványért és egy üveg borért vállalják.
Az ország minden tájáról érkezett fiatalok és gyerekek egy év múlva újra megmérettethetik magukat.

 

Vélemény, hozzászólás?