Németország az elnökválasztás eredményétől függetlenül kiáll Ukrajna mellett

Németország az ukrajnai államfőválasztás eredményétől függetlenül továbbra is kiáll a kelet-európai ország mellett – jelentette ki Angela Merkel német kancellár pénteken Berlinben Petro Porosenko ukrán elnökkel folytatott megbeszélése után.

Hangsúlyozta, hogy Németország szerint nincs alternatívája a kelet-ukrajnai válság politikai rendezését célzó minszki folyamatnak, amelyet elő kell mozdítani, ezért támogatja az úgynevezett normandiai formátumban, Ukrajna és Németország mellett Franciaország és Oroszország részvételével kezdett tárgyalások folytatását.

Biztosítani kell a szabad és tisztességes választást

Aláhúzta, hogy még mindig nem sikerült tartós fegyvernyugvást teremteni a válságövezetben, és Oroszország még mindig nem bocsátotta szabadon a Kercsi-szorosban elfogott ukrán tengerészeket.

A kancellár kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy Emmanuel Macron francia államfőtől eltérően miért csak Porosenkóval tárgyal, figyelmen kívül hagyva a másik elnökjelöltet, Volodomir Zelenszkijt. Mint mondta, az utóbbi években rendkívül szoros és „állandó kapcsolatot” építettek ki a hivatalban lévő államfővel.

Kiemelte, hogy biztosítani kell a szabad és tisztességes választás követelményeit, méghozzá nemcsak az elnökválasztás, hanem a soron következő törvényhozási választások esetében is, és folytatni kell a politikai és gazdasági reformokat, mindenekelőtt a korrupció visszaszorítását.

Kétoldalú megbeszélést folytattak

Petro Porosenko kiemelte, hogy választás idején sem lehet “jegelni” az olyan fontos kérdéseket, mint a biztonság és a gazdasági együttműködés, ezért folytatott ismét – 16. alkalommal – kétoldalú megbeszélést a német kancellárral.

A többi között arról is szólt, hogy azonnal kezdeményezi a normandiai formátum állam-, illetve kormányfői szintű találkozójának összehívását, ha megerősítik hivatalában.

Ukrajnában április 21-én tartják az elnökválasztás második, döntő fordulóját. A legutóbbi, csütörtökön közölt közvélemény-kutatási adatok szerint Volodomir Zelenszkij támogatottsága 51 százalékos, Petro Porosenko pedig a szavazatok 21 százalékára számíthat.

Macron fogadta mindkét jelöltet

Emmanuel Macron francia államfő több mint egy héttel az ukrajnai elnökválasztás második fordulója előtt pénteken fogadta az első fordulóból továbbjutott jelölteket, előbb Volodimir Zelenszkijt, majd Petro Porosenko hivatalban lévő elnököt – erősítette meg az Elysée-palota.

Örülök, hogy Ukrajnának egy igaz barátjával találkozhattam” – írta a találkozót követően Porosenko a Twitteren. Az ukrán elnök a nap folyamán Németországban folytatott megbeszéléseket Angela Merkel német kancellárral.

Zelenszkij szerint, akit TASZSZ orosz hírügynökség idézett, a francia elnökkel folytatott megbeszélés kiemelt témája a harci cselekmények leállítása volt a kelet-ukrajnai válságövezetben. „Konstruktív találkozó volt, az ukrán társadalmat, illetve Ukrajna egészét érintő rendkívüli fontossággal bíró kérdéseket vitattunk meg” – mondta Zelenszkij.

A Radio France Internationale közszolgálati rádió korábban a francia elnök környezetének egyik forrására hivatkozva közölte: Macron találkozója Zelenszkijjel és Porosenkóval „a francia-ukrán kapcsolatok állapotának és a kelet-ukrajnai válság rendezési kilátásainak értékelését” szolgálja.

Franciaország az úgynevezett normandiai formátumban próbál közvetíteni a kelet-ukrajnai válság szereplői között. Párizs mellett Kijev, Moszkva és Berlin vesznek részt ebben a tárgyalási formátumban.


Hasonló cikkek