Németország bekeményít: több millió tesztet terveznek hetente

A német szövetségi kormány egy formálódó járványügyi törvénycsomagja szerint  hetente több millió koronavírustesztet kellene elvégezni Németországban. A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvény várhatóan júniusban életbe lépő módosítása szerint a 83 milliós lakosság 5,4 százalékának megfelelő 4,5 millióra kell emelni a hetente elvégzett koronavírustesztek számát, hogy Németország fokozatosan maga mögött hagyja a társadalom és a gazdaság működését fékező járványügyi vészhelyzetet – írja az MTI.

Többek közt az is szerepel a javaslatban, hogy a leginkább veszélyeztetett csoportok védelmében megelőző jelleggel – tünetektől és fertőzésgyanútól függetlenül – szűrni kell az időseket és a betegeket gondozó és ápoló intézmények lakóit és személyzetét. A kormányzati számítások szerint körülbelül havi 1-1,5 milliárd euróba (355-532,5 milliárd forint) kerülhet a tömeges tesztelés. Szükség esetén az állatorvosi laboratóriumokat is be kell vonni a munkába.

A tervek szerint kiterjesztik a bejelentési kötelezettséget, az új szabályok alapján a helyi egészségügyi hatóságoknak nemcsak a koronavírus-fertőzés tényéről – a pozitív teszteredményről -, hanem a negatív eredményekről is tájékoztatniuk kell a Robert Koch országos közegészségügyi intézetet (RKI), és a gyógyultak száma alakulásának nyomon követéséhez azt is be kell jelenteni, ha egy igazolt fertőzött szervezetében már nem lehet kimutatni a kórokozót.

A javaslatcsomag a kormány elé várhatóan április végén, a törvényhozás elé pedig május elején kerül előterjesztésre, de néhány elemét már korábban bejelentették. Közölték például, hogy a 375 járási és városi egészségügyi hatóságnál 20 ezer lakosonként kialakítanak egy öt szakemberből álló munkacsoportot, amely csak a fertőzési láncok feltárásával, azaz kapcsolatkutatással és a tesztelés megszervezésével foglalkozik. Ezt a fejlesztést 50 millió euróval támogatják a szövetségi költségvetésből.

További mintegy 20 millió eurót az új típusú koronavírus okozta betegségben (Covid-19) szenvedő külföldi EU-s állampolgárok németországi kezelésére fordítanak. A legutóbbi kormányzati adatok szerint a járvány kezdete óta nagyjából 1,7 millió koronavírustesztet végeztek Németországban. A laboratóriumok kapacitása hozzávetőleg heti 730 ezer teszt elvégzésére elég. Az RKI elnökhelyettese, Lars Schaade keddi berlini tájékoztatóján elmondta, hogy a kapacitások kihasználását korlátozza a tesztekhez szükséges, úgynevezett reagens anyagok globális piacán jelentkező erős keresletből fakadó hiány.

A RKI adatai szerint az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2) szerdáig országszerte 145 694 ember szervezetében mutatták ki, ami 2237 esettel több az egy nappal korábbinál. A gyógyultnak minősülő, vagyis azon igazolt fertőzöttek száma, akik már átestek a fertőzésen, 4200-zal 99 400-ra emelkedett. A Covid-19 betegségben 4879 igazolt fertőzött halt meg, ez 281-gyel haladja meg az egy nappal korábbit.


Hasonló cikkek