Nemzeti kegyhelyen “Muzsikál az erdő” advent harmadik vasárnapján

A „Muzsikál az erdő” télen sem áll meg, 2021. december 12-én Mátraverebély–Szentkúton, a Nemzeti Kegyhelyen egész napos adventi programokkal várja az érdeklődőket.

A koronavírus járvány rávilágított arra, hogy az ember része a természetnek, csak a természetet tiszteletben tartva, megóvva boldogulhat. A „Muzsikál az erdő” motiválni szeretné a közösségét, hogy társadalmunk környezeti szempontból is fenntartható, az összefogásra építő életpályára állhasson. A jelenlegi járvány sújtotta nehéz helyzetben testi-lelki egyensúlyunk megőrzése, helyreállítása kihívás elé állít minket. Feltöltődésünknek hosszú időn keresztül kizárólagosan a természet, az erdő biztosított teret, sokan ezekben a hónapokban csodálkoztak rá az erdő nyújtotta értékekre. Az Advent a „Muzsikál az erdő”-vel rendezvényen az egészséges életmód, a környezettudatosság jegyében több szakvezetéses túrára és újdonságként a programsorozatban túraversenyre kerül sor. Prakfalvi Péter, a Novohrad-Nógrád Geopark Príma díjas geológusa, aki a környék kutatója, ismerője, a Szent-László Hasadékba vezet túrát. Szabó Lajos Príma díjas erdőmérnök, a „Muzsikál az erdő” főszervezője szakvezetéses erdei élménysétára várja az érdeklődőket. Babus Andrea tudáspróbákkal tűzdelt túraversenyre hívja a 4-6 fős csapatokat, családokat, iskolásokat. A túraverseny útvonalán állomások találhatóak, ahol a természettel, a fenntarthatósággal, helytörténettel kapcsolatos feladatok megoldására bíztatják a túraversenyzőket – áll a Muzsikál az Erdő Alapítvány közleményében.

Mint írják, a kicsiket és a nagyokat a Batyuszínház kedves ünnepváró meséje, az „Ezüsterdő lakói” varázsolja el. Adventi barkácsolás, kézműves foglalkozások, madáretető és madárodú készítés, adventi helyi termékek vására, a „Muzsikál az erdő” idei Fotópályázatának és Gyermekrajzpályázatának kiállítása is a program része. A helyszínen az esemény emlékére elültetünk egy fát, a jövőbe vetett hit jelképeként.

A Szentkúti Nagyboldogasszony-templom ad otthont a Dohnányi Kamarazenekar klasszikus zenei ünnepi hangversenyének, melyen vezényel Werner Gábor karmester, verset mond Vasvári Csaba színművész. A jelenlévőket köszönti Orosz Lóránt OFM, a kegyhely igazgatója.

Advent harmadik vasárnapján a templomban hallgatható meg a  Misztrál együttes és Sudár Annamária közös adventi műsora „A Várakozás Zsoltára” címmel. A Jékely Zoltán egyik versének címét viselő összeállításban szépirodalmi részletek, megzenésített versek és népdalfeldolgozások segítségével a mindannyiunk életében közös hétköznapi értelemben vett várakozásról és az adventi időszak befelé forduló figyelméről, a hűvösödő, színeit és fényét vesztő napok csendjében megszülető reményről szeretnének beszélni.

emelt fotó: Benei László

Ha tetszett a tudósítás, kérjük, támogassa a PannonHírnök munkáját és kövessen minket a Facebookon


Lakatos Kati

Hírek szóban és írásban Nógyrád megyéből a PannonHírnök HazaiTükör rovatában. Küldetésem Gárdonyi után szabadon, Lámpás. A felnövő nemzedékek oktatása.

Hasonló cikkek