Nemzetközi bibliai szövegértelmezés konferencia Szegeden

Hermeneutika vagy a bibliai szövegértelmezés változatai címmel konferencia kezdődik kedden Szegeden, a Dóm Látogatóközpontban – tájékoztatta Benyik György főiskolai tanár, a tudományos tanácskozás igazgatója az MTI-t.

 

Biblia, nem mindegy, hogy mennyire értik meg helyesen

 

A teológus közölte, mivel a Bibliai szöveg a keresztény és zsidó vallási közösségek számára minden későbbi teológiai, morális és jogi szöveg alapja, nem mindegy, hogy mennyire értik meg helyesen, és mennyire értik félre a szövegbe zárt üzenetet. A hermeneutika, azon belül a bibliai hermeneutika a szent szövegek értelmezésének tudománya: azt vizsgálja, milyen módszerekkel igyekeztek megragadni az olykor több ezeréves szöveg értelmét a különböző korokban. A Biblia értelmezésének változása, a különböző bibliai hermeneutikai koncepciók és azok sokféle irodalomelméleti, filozófiai és egyéb kapcsolódásai új fényben tüntetik fel ezt a majdnem kétezer éves folyamatot.

 

 

A Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia az elmúlt három évtizedben Kelet-Európa egyik legnagyobb teológiai tanácskozásává nőtte ki magát. Az idei konferenciára 69 előadó érkezik, akik nem csak a magyar egyházi felsőoktatási intézményeket képviselik, hanem a világi egyetemek irodalomtudósait is. Rajtuk kívül – többek között – Németországból, Angliából, Svédországból, Olaszországból és Zaire-ből várhatók biblikusok.

 

Bibliai hermeneutikák Órigenésztől napjainkig

 

A tematikus konferenciák anyagait rendszeresen kötetekbe rendezik. Az idei tanácskozásra azonban egy rendhagyó kötet jelenik meg: Oda Wischmeyer német teológia professzor és Benyik György szerkesztésében Bibliai hermeneutikák Órigenésztől napjainkig címmel kézikönyv készült, amely a keresztény bibliai hermeneutika csaknem nyolcvan kiemelkedő művelőjének koncepcióját ismerteti. A kötetet a konferencia nyitóeseményeként mutatják be a Szegedi Dóm Látogatóközpontban.

A konferencia szervezői 2010-ben az Újszövetség-kutatás egyik legkiemelkedőbb kortárs szaktekintélyéről, Joachim Gnilkáról díjat neveztek el, amelyet minden évben olyan kutatók kapják, akik a legtöbbet tették a magyarországi biblikum fejlődéséért. Az idén az elismerést a tanácskozás keretében tartott ünnepi hangversenyen, a Fogadalmi templomban adják át Martin Meisernek, a Saar-vidéki Egyetem teológia professzorának.

Forrás: MTI

Fotó: Pinterest

 

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!

 


Hasonló cikkek