Nemzetközi Cigány Filmfesztivál kezdődik a jövő héten Budapesten

Mintegy 30 dokumentum-, nagyjáték- és rövidfilmet vetítenek október 21. és 23. között a budapesti Art+Cinema moziban a VII. Romani Film Fest Nemzetközi Cigány Filmfesztiválon, amelynek közönsége kerekasztal-beszélgetéseken is részt vehet.

    A filmnapokon számos hazai és nemzetközi, többek között holland, román, francia és lengyel alkotással találkozhatnak az érdeklődők. A fesztivál első két napján 56-os roma hősök címmel 18 portréfilmet vetítenek – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.
A Romani Film Festen ismét látható lesz Az Érpatak-modell című dokumentumfilm – melyet beszélgetés követ a film rendezőjével – és a román Radu Jude remekműve, a tavaly Berlinben Ezüst Medvét nyert Aferim!.
A vetítésekhez idén is kerekasztal-beszélgetések kapcsolódnak. Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum igazgatója lesz a vendége a Romák az 1956-os forradalomban című beszélgetésnek, amelyen Joka Daróczi János és Kalla Éva mellett részt vesznek a roma hősök gyermekei is. A fesztivál olyan aktuális társadalmi kérdések megvitatásának is teret ad, mint a roma értelmiségiek munkanélkülisége.
A Romani Film Festhez kapcsolódva nyílik meg október 21-én Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész 1956-os tematikájú kiállítása is – közölték a szervezők.

Forrás: MTI


Hasonló cikkek