Nemzetközi fesztiválon versenyez a Békéscsabai Jókai Színház Ukrajnában

Ukrajna legnagyobb nemzetközi színházi fesztiváljára kapott meghívást a Békéscsabai Jókai Színház A fösvény című darabja. A Moliére-produkció Herszon városban a 19. Melpomena Tavrija Nemzetközi Színházi Fesztiválon mutatkozik be.

Merő Béla, a darab rendezője az MTI-nek elmondta: május 22-től 29-ig lesznek Ukrajnában, a művet – melyet az évadban a Színház házhoz megy elnevezésű kezdeményezés részeként iskolákban adtak elő – magyarul, ukrán feliratozással játsszák majd. A zenét az ukrán Alekszandr Gonobolin, Ukrajna érdemes művésze, Herszon város díszpolgára szerezte.

A rendező kiemelte, a nyelv nem jelent problémát: ha jó az előadás, a néző úgyis csak a színészekre figyel.

“A kommunikatív elemek helyébe a metakommunikatívak lépnek, az hordozza a verbalitást”

– mondta, hozzátéve, hogy eleve így próbálták színre vinni a darabot.

Herszonban a verseny előtt próbálnak majd, akkor néhány jelenetnél tovább erősítik azokat a gesztusokat, amelyeket az ukrán nézők értenek.

“Az ukránok sokkal érzelmesebbek, és mivel pravoszlávok, némileg más a kultúrájuk, de nagyon nyitott emberek. És sokkal többet járnak színházba a magyaroknál”

– mondta Merő Béla.

A rendező kifejtette: nem a verseny a cél, hanem a különböző országok színházai közti találkozó, az ismerkedés. A magyar-ukrán kapcsolatok egyre szorosabbak, Sztanyiszlav Mojszejev, a kijevi teátrum művészeti vezetője és Alekszander Knyiga, a herszoni színház igazgatója Békéscsabán jártak a múlt nyáron; idén szeptemberben a herszoni színház vendégszerepel majd a békési megyeszékhelyen. Mojszejev két év múlva rendez egy darabot a Jókai Színházban – magyarázta Mérő Béla.

Hozzátette: arról is folynak tárgyalások, hogy egy darabot “színészcserével” vigyenek színre, ahogy egykor Kállai Ferenc A revizort játszotta Leningrádban.

“Kijevből jönne ide egy színész játszani, majd innen is menne ki valaki. Ez a színház pozícióját erősítené”

– mondta Merő Béla.

A nemzetközi fesztiválon tíz ország, Ukrajna, Portugália, Románia, Franciaország, Fehéroroszország, Törökország, Litvánia, Lengyelország, Örményország és Magyarország képviselteti magát 36 produkcióval – tájékoztatta közleményben az MTI-t a teátrum.

A színházi programok mellett mesterkurzusokat tartanak színészek számára, szakmai konferenciákat szerveznek színházigazgatók és rendezők részvételével, díszlet- és jelmeztervezők munkáiból rendeznek kiállításokat.

A szakmai előadások mellett utcai felvonulások színesítik a programot, éjszakánként a nagyszínpadon, a színházi kávézóban és a Dnyeper partján esztrádműsor várja az érdeklődőket.

A Békéscsabai Jókai Színház negyedik alkalommal vesz részt a színházi seregszemlén. Tavaly A szűz és a szörny című Pozsgai-darabbal, tavalyelőtt a K und K (Karády katonái) zenés víziójátékkal, 2014-ben pedig a Monte Cristo grófjával szerepeltek a Dnyeper parti városban – mindhárom alkalommal díjazták az előadásokat – írták a közleményben.

A fösvényben a főbb szerepeket Bartus Gyula, Vadász Gábor, Komlósi Kata, Nagy Róbert és Kovács Edit játssza.

 


Hasonló cikkek