Nemzetközi védelmet és nyugati támogatást kérnek az iraki keresztények

A közbiztonság hiánya, az egyre gyakoribb keresztények ellen elkövetett atrocitások és a központi vezetés gyengeségére hivatkozva a moszuli és a Ninive-völgyi keresztény közösségek a nemzetközi közösségekhez fordulnak. A kétezer éves keresztény közösségek nemzetközi védelmet kérnek, hogy hazatérhessenek és biztonságban élhessenek.

Az Iszlám Állam terrorhulláma után az iraki síiták alkotta Hasd Al-Shaabi fegyveres milícia tagjai bántalmazzák a szülőföldjükre visszatérni akaró keresztényeket. A gyenge központi hatalom tétlenül nézni, ahogyan az Észak-Irakban tevékenykedő fegyveres csoportok elkobozzák a keresztények ingatlanjait.

A karácsonyi ünnepekkor az iraki és iráni vezetéssel is jó kapcsolatot ápoló muszlim vallási vezetők nyilvánították eretnek cselekedetnek a keresztény ünnepekben való részvételt.

A vallás fanatizmus elterjedésének és a fegyveres csoportok garázdálkodásának köszönhetően az elmúlt években az iraki keresztények többsége elhagyta szülőföldjét.

A linga.org szerint Noufel Al-Jaaqub, Ninive tartomány kormányzója aggodalmát fejezte ki, hogy a visszatérő keresztény családok újból menekülésre kényszerülnek. A kormányzó szerint száznyolcvan keresztény család hagyta el ismételten Moszul városát, miután az Iszlám Állam mintájára a várost elviekben felszabadító Hasd Al-Shaabi tagjai elűzték őket.

Al-Jaaqub szerint a közbiztonság helyreállítása nem jöhet létre egy erős rendőrség felállítása nélkül. Ehhez viszont a bagdadi vezetőség támogatására lenne szükség – közölte az iraki ankawa.com.

A helyi keresztény vezetők a nemzetközi közösségekhez fordultak, abban a reményben, hogy a többségében keresztények lakta Ninive-fennsíkot nemzetközi védelem alá helyezik, ahol az ENSZ égisze alatt békefenntartók fogják megvédeni a hazatérni kívánó keresztényeket.

Az iraki keresztények Szaddám rendszerének bukása óta adnak hangot az autonómia igényének. A szír és asszír keresztények területi és kulturális autonómiára vágynak, de semmiképp nem akarnak elszakadni Iraktól, sőt, többségük még a föderáció intézményét is elveti.

A súlyos problémára a Church in Need (Szükséget Szenvedő Egyház) nevű szervezet is felhívta a figyelmet. A világ keresztény közösségeinek helyzetéről beszámoló civil szervezet szerint a közbiztonság hiánya mellett a másik legnagyobb probléma, hogy nincs hova visszatérniük a keresztényeknek. A keresztény településeken a központi vezetés nem kezdte meg a helyreállítási munkálatokat. Az otthonok újjáépítése részben helyi egyházi támogatásból, vagy a keresztényüldözés problémájára érzékenyen reagáló országok, mint például Magyarország által nyújtott segítségből valósul meg.

 


Hasonló cikkek