Népbetegség a STROKE – szakemberek tanácskoztak Miskolcon

Idén Miskolc adott otthont a IV. Stroke Szakdolgozói Vándorgyűlésnek. A kétnapos konferenciára szép számmal érkeztek résztvevők az országból.

A stroke – más néven agyi érkatasztrófa, gutaütés – népbetegség, amely jelenleg a harmadik leggyakoribb halálok, és a leggyakoribb tartós mozgáskorlátozottságot okozó betegség. Sokirányú ellátást igényel, számos szakember (orvosok, ápolók, gyógytornászok, logopédusok, pszichológusok, dietetikusok) összehangolt tevékenységén múlik a beteg rehabilitációjának sikere, de nagy szükség van más osztályok szakembereinek (sürgősségi orvosok, belgyógyászok, kardiológusok, radiológusok, érsebészek) eredményes munkájára is.

Szemléltető anyag a konferencián: Pápai Páriz Ferenc 1690-ben írt könyve

A tanácskozás kiemelt témái között volt a szűrőprogramok és a rizikófaktorok jelentősége a stroke megelőzésében, az ultrahangvizsgálat fontossága, az agyvérzések és ellátásuk, a vérzéses szövődmények ellátása, a nyelészavar kezelése, valamint a thrompectomia nevű eljárás. A fórumon – amely egyben szakmai továbbképzés is – szó esett a stroke betegek táplálásáról, gondozásáról, rehabilitációjáról.

A stroke eredményes kezeléséhez minden diagnosztikai, illetve terápiás lehetőség adott Miskolcon, a B.-A.-Z. Megyei Központi Kórházban.

– Évente 2-2500 akut stroke beteget kezelünk – tájékoztatott Dr. Valikovics Attila, a SVANTO osztályvezető főorvosa, a konferencia házigazdája.– Az ellátásuk jelentősen javult, hiszen a mi megyei kórházunkban lévő Stroke Centrumban úgy a vénás vérrögoldás, mint a mechanikus vérrögeltávolítás a nap 24 órájában elérhető, és az ország második-harmadik legtöbb beavatkozását végezzük.

Dr. Valikovics Attila főorvos köszöntötte a jelenlévőket

A miskolci gyógyítókon kívül Budapestről, Debrecenből, Szegedről, Nyíregyházáról, Kisvárdáról érkező szakemberek tartottak előadást a IV. Stroke Szakdolgozói Vándorgyűlésen, a Népkerti Vigadóban.

(Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek