Népszavazással a létszámcsökkentés ellen

Sikeresnek bizonyult a római felsőház baloldali és jobboldali tagjainak összefogása a parlament tervezett létszámcsökkentése ellen, amelyet a folyamatosan gyengülő Öt Csillag Mozgalom (M5S) akart bevezetni már a következő választásokat tartva szem előtt.

A felsőház keddi bejelentése szerint elegendő számú szenátor csatlakozott a parlament létszámcsökkentéséről tartandó népszavazási kezdeményezéshez.
A 945 fős parlament létszámcsökkentését október 8-án szavazták meg: ennek értelmében az eddig 630 fős képviselőház 400 tagúra, a 315 fős felsőház 200-ra redukálódik. Akkor a parlament jelentős többsége támogatta a javaslatot. A felső- és alsóház karcsúsítása a parlament fenntartási költségeinek megtakarítását, valamint a gyorsabb törvényhozási munkát célozta.
A létszámcsökkentést az elsők között az M5S szorgalmazta, és a következő törvényhozással lépne életbe. Mivel azonban alkotmánymódosító törvényről van szó, az olasz joggyakorlat lehetővé teszi, hogy magánszemély vagy párt kezdeményezésére, népszavazást tartsanak róla.

A referendum benyújtási határideje január 12-én jár le. A népszavazás kiírásához 500 ezer aláírás szükséges, vagy a parlament egyik ága egyötödének támogatása.

Ez a felsőház esetében 64 szenátort jelent, és ennyien írták alá keddig a népszavazási kezdeményezést. Utolsóként a határon túli olaszok Ausztráliából delegált szenátora. Kormánypártiak és ellenzékiek, baloldaliak és jobboldaliak is csatlakoztak, köztük még az M5S néhány tagja is. A legtöbben, negyvenegyen a Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszország (FI) soraiból támogatták a népszavazást, mivel a jelenleg 6 százalék körüli párt szenátorai attól tartanak, hogy esetleges létszámcsökkentéssel kimaradnak a következő parlamentből.
A népszavazási kezdeményezést benyújtják a Semmítőszékhez, amely egy hónapon belül határoz a referendum kiírásáról. Addig is megakad a létszámcsökkentés, ami azt jelenti, hogy esetleges előrehozott választás esetén a következő parlament továbbra is 945 fős marad.

A szenátori aláírások összegyűjtése október óta a színfalak mögött zajlott. Elemzők rámutattak, hogy a parlament először megszavazta az M5S javaslatát, majd ugyanezt “hátba támadta”. A létszámcsökkentés a közvetlen demokráciát hirdető M5S választási ígérete volt, de a tavalyi 32-ről 17 százalékra süllyedt párt azért is szorgalmazta, mivel egy nagyobb létszámú parlamentben már kevesebb mandátumot szerezne.
Giuseppe Conte miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a parlamenttől indított referendum nem akadályozza a kormány munkáját.
Hasonló, parlamenti létszámcsökkentést is tartalmazó alkotmányos népszavazást a volt miniszterelnök Matteo Renzi indított 2016 decemberében, a kudarc Renzi lemondásához vezetett.


Hasonló cikkek