Neves társulatok érkeznek a Miskolci Nemzeti Színházba

A 10. Színházi Olimpia elnevezésű programsorozat részeként izraeli, svájci, román, francia művészek lépnek fel az idén 200 éves miskolci teátrumban az elkövetkező hónapokban.

Erről beharangozó sajtótájékoztatón számolt be Béres Attila színházigazgató és Veres Pál polgármester. A direktor elmondta: olyan előadások érkeznek, amelyek nem csupán Miskolcnak különlegesek, hanem bármely európai nagyváros büszke lenne, hogy bemutathatja közönségének.

– Merem hinni, hogy a kétszáz évvel ezelőtti miskolci polgárok ugyanolyan büszkék lennének a „mi” mai színházunkra, mint amilyen büszkék ők voltak akkor az „övékre.” Hiszem, hogy a miskolci színház nemzeti kincs, melynek értékét óvni, becsülni, őrizni kell – hangoztatta Béres Attila, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója.

Kisfaludy Károly A tatárok Magyarországban című darabjának bemutatójával 1823. augusztus 24-én nyitotta meg kapuit a teátrum, így az ünnepi évad is ezzel kezdődik majd, az előadást Szőcs Artur rendezi.

 

Macbett (Fotó: Bíró István)

 

Szerencsés egybeesés és lehetőség az, hogy éppen a 200. ünnepi évben rendezik Magyarországon a 10. Színházi Olimpiát, melynek keretében Miskolcra is több világhírű színitársulat érkezik.

Itt lesz a svájci Schauspielhaus Zürich társulata A sírás (A sejtés) című, Christoph Marthaler rendezésében készült előadásával. Izraelből jön a Vertigo Dance Company, tőlük a Pardes című előadást tekintheti meg a miskolci közönség. A Kolozsvári Állami Magyar Színház két legendás előadással érkezik, Eugène Ionesco Macbettje (Silviu Purcărete rendezésében) és George Orwell Állatfarmja (Puskás Zoltán rendezésében) látható majd.

 

Ősszel folytatódik a vendégjáték

 

Bukarestből a Bulandra Színházat is vendégül látja a miskolci teátrum; a Vacsora barátokkal című előadást Cristi Juncu rendezi, Shakespeare Vihar című darabját pedig Ada Milea. Jön az 1680 óta fennálló Comédie-Française és elhozza az Ivo van Hove által rendezett  Tartuffe produkciót.

 

Sajtótájékoztató: (b-j) Béres Attila és Veres Pál (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

 

A 10. Színházi Olimpia Miskolc mellett Budapesten és szerte az országban kínál színházi élményt, hiszen eseményein a világ színházi életének meghatározó alkotóinak előadásai láthatók. 2023. április 1. és július 1. között a nemzetközi rendezvény keretében 35 ország 200 társulata érkezik Magyarországra A hazai olimpiához csatlakozó budapesti és a vidéki teátrumok külföldi, valamint határon túli produkciókat fogadnak, 70 helyszínen 550 előadás várja majd a közönséget.

Április-májusban a Miskolci Nemzeti Színházban négy produkció vendégszerepel az olimpia keretén belül, kapcsolódva a helyi teátrum 200 éves jubileumi ünnepségéhez.

 

(Nyitókép: Jelenet a Kolozsvári Állami Magyar Színház Állatfarm című előadásából – Fotó: Bíró István)

 


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek