Névre szóló rendszámtáblák jöhetnek Szlovákiában is

Más európai országokban is használatos modell alapján Szlovákiában is módosítanák a rendszámok jelenlegi szabályozását, mellyel az állam és a járművek tulajdonosai egyaránt spórolhatnának. Régóta várt reform van készülőben.

A változtatás 2022. január 1-től lépne életbe. A Szabadság és Szolidaritás (SaS) párt szerint az állam a rendszámtáblákkal kapcsolatos 34,5 millió eurós beruházása felét 2019 óta már megtakaríthatta volna.

Szlovákiában jelenleg hagyományos módon a járműazonosító első két karaktere a járást jelöli, ahol a tulajdonos állandó lakhellyel vagy székhellyel rendelkezik. Ezt három arab szám követi, az utolsó két karakter pedig ismét két betű.

A javaslat szerint a rendszám átruházható lesz az egyik tulajdonosról a másikra a jármű eladása esetén, függetlenül attól, hogy a gépjármű új tulajdonosa rendelkezik-e állandó lakhellyel az adott járásban vagy sem. A tulajdonosnak továbbá arra is lenne lehetősége, hogy járműeladás során megtartsa az addig használatos rendszámtáblát, melyet aztán más, a tulajdonában lévő járműhöz is rendelhetne. Továbbá így az ország területén lévő bármelyik közlekedési hatóságnál végrehajtható lenne a gépjármű teljes átíratása.

A jelenlegi rendszer alapján egy új pár rendszámtábla 33 euróba kerül. Ezt az összeget a jármű újdonsült tulajdonosa megtakaríthatná annak bejelentése során, amennyiben meghagyja az eredetit. Évente körülbelül 400 ezer rendszámtáblát semmisítenek meg jelenleg, így az ebből keletkező hulladék egyaránt csökkenne.

Egy adott rendszám akár több járműhöz is hozzárendelhető lenne, illetve a veterán járművekre és motorbiciklikre kiadott szezonális rendszámtáblák kiadása is felmerült.

Kövessen minket: Facebook

V4 Panoráma | Pannon Hírnök

Forrás: bumm.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek