Nézze meg magyarul a Zsivány Egyes első előzetesét!

A kezdeti sokk után meglepően hamar megbarátkoztam a Rogue One magyar címével, a Zsivány Egyes – Egy Star Wars-történet szinkronos előzetese azonban egy újabb erőpróba elé állítja a rajongókat.

Mit szólnak vajon a magyarul felmondott, néhol zavaróan egyhangú szöveghez? Az IGN szerzője azt feltételezi, hogy a szinkronszínészek berohantak a stúdióba, és gyorsan ledarálták a mondatokat. Minden rajongó nevében azt kívánjuk, hogy igaza legyen, és a végleges verzióban már nagyobb beleéléssel felmondott szövegeket halljunk.

„Yes, Sir!” – mondja az angol nyelvű verzióban Felicity Jones, és még ebbe a két szóba sikerült némi kellemetlenkedő dacot csempésznie. Magyarul már nincs semmi másodjelentés az „igen, uram”-ban, és Jones lázadós mondata sem üt a szinkronos verzióban.

Szerencsére még tengernyi idő áll a magyar forgalmazó rendelkezésére, hogy kijavítsa ezeket a hibákat, így nyugodtan koncentrálhatunk inkább arra az előzetesben, ami továbbra is működik benne: a komor, reményvesztett hangulatot árasztó képekre, a trópusi szigeten öngyilkos módon birodalmi lépegetőkre támadó lázadókra, vagy a kegyetlenséget sugárzó Ben Mendelsohnra.

 

A Zsivány Egyes-sel kapcsolatos legfrissebb információt az előzetesből hiányzó Mads Mikkelsen kotyogta ki: „Sok időt töltöttem együtt Felicity Jonesszal, és ő egy csodálatos színésznő. Az apját játszom a film jelen idejében és a karakter fiatalabb korában is, szóval ide-oda ugráltunk az időben.” De persze könnyen lehet, hogy Mikkelsen csak viccelt.

 

A dán színész – aki a jövő hét közepétől Nemes Jeles Lászlóval fog együtt zsűrizni Cannes-ban – azt is elárulta, hogy az ő gyerekkorában vagy a Star Wars-ért vagy Bruce Lee-ért rajongott az ember, és ő az utóbbi kasztba tartozott. A Star Wars-filmeket csak a forgatás után pótolta, így többször is a kollégái segítségét kellett kérnie, hogy megértse a forgatókönyv más részekre tett utalásait. Mikkelsen szerint a forgatókönyv a leglényegesebb: „a film jellegét már önmagában a forgatókönyvnek is tükröznie kell, csak azért nem fogok elvállalni egy filmet, mert egy franchise része”.

A Zsivány Egyes – Egy Star Wars történet-et december 15-én mutatják be a magyar mozik.

 

Myitókép: Mads Mikkelsen  (Forrás: AFPmiddleoff645429)


Hasonló cikkek