Nívódíjat kapott a Holdviola és a Bíborszél

Május 11-én Nívódíjas lett a Holdviola és a Bíborszél zenekar. A miskolci kötődésű együttesek az elismerést Miskolc városától kapták.

A Holdviola majd egy évtizede van jelen a zenei életben. Népdalokból táplálkozó, elektronikus folkzenére épülő számaik hamar népszerűvé tették őket, a közönség arany és platinalemezekkel díjazta muzsikájukat. 2011-ben rangos szakmai elismerésben részesültek: elnyerték a Fonogram Magyar Zenei Díjat. Három egymást követő évben kapott jelölést albumuk az „Év világzene albuma” címre, megaslágerük, a Bánat utca pedig összesen 149 héten át szerepelt a Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége TOP 20-as listáján.

A Bíborszél zenekar közel 30 éve meghatározó része a miskolci zenei életnek. Az országos népszerűséget számukra az 1991-es Popfesztiválon elhangzó Nem hiszem el, közönségdíjat nyert daluk hozta meg. 2001-ben adták ki a Furcsa évek című lemezüket, rajta olyan slágerekkel, mint az Igazi kincs, a Furcsa évek vagy a Várlak. Hatalmas sikert aratott 2007-ben a Hiányzol, valamint a – MissBee közreműködésével készült – Mintha álmodnék című duett. 2012-ben született meg a Miskolc-dal, amely a város himnuszává vált.

Május 11-e Miskolc város napja 1992 óta. Ilyenkor minden évben nagyszabású rendezvénnyel, szabadtéri koncertekkel ünneplik a helyiek, hogy 1909-ben Ferenc József ezen a napon hitelesítette Miskolc címeres kiváltságlevelét. Idén a koronavírus-járvány miatt nem volt se díszközgyűlés, se nagyobb méretű utcai program, de a körülményekhez képest így is sikerült méltó módon ünnepelni. A Miskolc Televízió esti adásában mondott köszöntőt Veres Pál polgármester, a díjazottakkal rövid beszélgetés készült, a zenekarok pedig a kivilágított Avasi kilátó teraszán játszottak, amit a helyi tévé jóvoltából mindenki láthatott. Harmincnyolc kitüntetéssel ismerte el a város olyan emberek és szervezetek munkáját, akik a tudomány, kultúra, közélet, oktatás, gyógyítás és a sport területén sokat tettek Miskolcért. Ketten kaptak díszpolgár, hárman pedig Pro Urbe kitüntető címet. Nívódíjat nyolcan vehettek át, köztük a Holdviola és a Bíborszél zenekar.

(Kiemelt kép: a Holdviola Facebook oldala)


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek