Nő a feszültség a Jobbikon belül

A pártban egyre jobban éleződik a vita, miután nyilvánosságra került egy levél, amelyben Volner János az elnökség újraválasztását szorgalmazza – írja a hirado.hu.

Volner Jánost pénteken azért zárták ki a Jobbik frakciójából, mert nyilvánosságra került az a levél, amelyben az elnökség újraválasztását szorgalmazza, ugyanis szerinte a jelenlegi vezetők rossz irányba viszik a pártot. Volner kizárása után Apáti István is kilépett a frakcióból. Fülöp Erik pedig a pártot is otthagyta.

Mindkét szereplő, ahogy az lenni szokott egy-egy politika belharcban, a saját igazát próbálja megvédeni úgy, hogy közben a másik megszólalót hazugnak nevezi, állításait egyre jobban kiforgatva – mondta Tóth Erik, a Nézőpont Intézet elemzője a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában.

Az elemző szerint a jelenlegi helyzetben az a politikai konfliktus, amit Volner János is felvázolt, már Vona Gábor távozása óta tart. Az áprilisi országgyűlési választásokat követően mondott le a korábbi pártelnök, távozását követően pedig továbbra is a liberalizáció és a balra tolódás felé haladt a Jobbik – mondat Tóth Erik. Hozzátette, hogy ennek köszönhetően a magyar politikai palettán baloldalt elhelyezkedő szereplőkkel próbált volna meg a Jobbik egy új politikai koncepciót kidolgozni.

Az elemző emlékeztetett, hogy körülbelül két hónapja lehetett hallani arról, hogy vajon létre jöhet-e az a 21. századi politikai platform, ami a Momentumot, az LMP-t és a Jobbikot tartalmazta volna.

Az egyeztetések megindultak arra vonatkozóan, hogy milyen keretfeltételeken belül jöhetne ez létre. Akkor a Jobbik egyértelműen támogatott egy ilyen kezdeményezést, bár akkor még a Momentumot elutasították, az LMP-vel kapcsolatban pedig már a kampány során is közeledést tapasztalhattunk – fogalmazott a szakértő.

Tóth Erik kifejtette, hogy ezek a történések is azt mutatják és bizonyítják, hogy a balra tolódás permanens és folytonos volt. Ez azóta tart, hogy Vona Gábor lemondott az elnökségről, s a párt megválasztotta két kulcspozíciójára Sneider Tamást és Gyöngyösi Mártont.

Ők a balra tolódás politikáját próbálták továbbvinni, annak ellenére, hogy a párt egyébként rendkívül megosztott volt a kérdésben, erre utalt az is, hogy Toroczkai Lászlóék kilépésével ketté szakadni látszott a párt – emelte ki Tóth Erik.

Hozzáfűzte, hogy áprilisban, az országgyűlési választások után számos elemző és politológus egy elhúzódó, hosszú folyamatról beszélt a Jobbikkal kapcsolatban. Tóth Erik hangsúlyozta, jelenleg ennek a folyamatnak lehetünk szemtanúi.

hirado.hu


Hasonló cikkek