Nobel-díjat érdemelne Magyarország kiállása az üldözött keresztényekért

A nigériai keresztények sokszoros támadásnak vannak kitéve pusztán azért, mert Krisztus zászlaját tartják a kezükben; ezért is érdemelne Nobel-díjat az a kezdeményezés, amelyet a magyar kormány az üldözött keresztények érdekében útjára indított – hangzott el a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen tartott konferencián, ahol megrázó képet festettek a meghívott egyházi vezetők a nigériai keresztények mindennapos szenvedéseiről.

Az elöljárók elmondták: a szélsőségesek hidegvérrel pusztítják a keresztényeket, levágják őket, akár az állatokat, mindennaposak a tömeggyilkosságok, a gyújtogatások és a támadások a keresztény iskolák, kórházak és templomok ellen. Elhangzott az is: az ország muzulmán lakosságának részéről szinte elvárás, hogy minél kevesebb teret engedjenek a keresztényeknek, akiket a nyugati gyarmatosítás termékének tartanak.

A XXI. század legelhallgatottabb emberjogi válsága a keresztényüldözés, márpedig ér annyit a keresztények élete, mint a más vallásúaké – jelentette ki Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért létrehozott államtitkárság vezetője hétfőn este, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen tartott konferencián, ahol nigériai egyházi vezetők tettek tanúságtételt a keresztények mindennapos szenvedéseiről. A keresztény egyházi vezetők átfogó képet festettek a muzulmánokkal való együttélés nehézségeiről, tragédiáiról, és hangsúlyozták a nemzetközi közvélemény fellépésének fontosságát is.

Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkár köszöntőjében felidézte: az elmúlt héten Burkina Fasóban húsz fegyveres támadott meg egy katolikus templomot istentisztelet közben, hat hívővel végeztek, köztük a pappal – írja a konferenciáról beszámoló PestiSrácok.hu.

Két héttel korábban egy protestáns templomot támadtak meg, ahol szintén hat áldozat volt. A világ pedig hallgat. Húsvétvasárnap Srí Lankán közel háromszáz áldozatot követelő, keresztények ellen irányuló merényletsorozat történt; az Iszlám Államhoz hű szélsőségesek többek között az ünnepekre készülő kisiskolásokat is megtámadták. Januárban a Fülöp-szigeteken robbantottak szélsőségesek egy keresztény iskolában, és a sort lehetne folytatni még. Kiemelte: március közepén Nigériában egy hét alatt 120 kereszténnyel végeztek a Boko Haram és a fulani törzs szélsőségesei.

Hozzátette: a nigériai támadással egyidőben történt az új-zélandi mecset elleni támadás, amely megrázta a világot, a politikai vezetők együttérzésüket fejezték ki, hidzsábot öltöttek, ami az államtitkár szerint helyes gesztus. Ugyanakkor hozzátette: a százhúsz nigériai áldozatnak azonban senki nem ápolja az emlékét, senki nem fejezi ki szolidaritását, sőt, a sajtó és egyes politikusok megpróbálták az események keresztényellenes jellegét is elbagatellizálni.

Azbej Tristan kiemelte: nincs helye a mellébeszélésnek, a XXI. század legelhallgatottabb emberjogi válsága a keresztényüldözés, márpedig ér annyit a keresztények élete, mint a más vallásúaké. Úgy vélte, a valóság kimondása – azaz, hogy soha nem látott mértékben üldözik a keresztényeket – fontosabb, mint a politikailag korrekt beszéd. Mint kiemelte, azért is fontos a nigériai egyházi vezetők magyarországi tanúságtétele, hiszen a nyugat mértéktartónak mondott véleményformálói a négyezer regisztrált nigériai keresztény áldozat tényét is elhallgatják. Úgy vélte, szavak helyett tettekre van szükség, a Hungary Helps program pedig ezt testesíti meg.

Ahonnan egykor a misszionáriusok jöttek, ma nem érkezik semmilyen segítség

Matthew Hassan Kukah, Sokoto egyházmegye püspöke „Tövisek közt növekedve” című előadásának elején hangsúlyozta: Nigéria keresztényei nagyra értékelik a szolidaritásnak azt a különleges és profetikus megnyilvánulását, amelyet Magyarország képvisel. Hozzátette: nyolc éves püspöksége alatt elmondhatja, hogy Sokotóban, a muzulmánok Vatikánjának közepén az atrocitások ellenére is, a tövisek között is növekedni tudott az egyház, olyannyira, hogy jelenleg hat plébánia is működik. A püspök elmondta: véleménye szerint keresztényként muzulmánok között élni nem akadály; a keresztényeknek nincs okuk oda nem illőnek érezniük magukat. Nem kell szégyellni, nem kell bocsánatot kérni azért, mert keresztények vagyunk – hangsúlyozta.

Matthew Hassan Kukah elmondta: az 50 éve tapasztalható folyamatos rombolás alatt egyetlen regnáló kormány sem mutatott hajlandóságot a templomok újjáépítésére, vagy legalább kártérítés fizetésére. Hozzátette: miközben a kereszténység az emberiességben, a szomszédság tiszteletben tartásában hisz, az iszlám kizárólagos vallás, nem tűri meg a pluralizmust. Egyeduralkodó a politikai porondon, ennek köszönhetően több helyen nincs is választójoga a keresztényeknek, nem kapnak helyet az önkormányzatokban vagy az államigazgatásban, csak alárendelt munkát végezhetnek. Ebben a kirekesztő politikában nehéz a fejlődésen, vagy akár csak az újjáépítésen tevékenykedni, hiszen a muzulmánok mindent, amit a keresztények tesznek, azt iszlámellenes támadásként fogják fel.

Kiemelte: véleménye szerint Nobel-díjat érdemelne az a kezdeményezés, amelyet a magyar kormány útjára indított. A püspök szerint a nigériai keresztények sokszoros támadásnak vannak kitéve pusztán azért, mert Krisztus zászlaját tartják a kezükben. Úgy vélte, a Nyugat nem segít a nigériai keresztényeknek az újjáépítésben, holott ez lenne a természetes. Ahonnan egykor a misszionáriusok jöttek, ma nem érkezik semmilyen segítség, nem fordul oda a figyelmük – mondta.

Forrás: pestisracok.hu


Hasonló cikkek