Női kézilabda-vb – A legjobb hét a cél, de az elődöntő sem elérhetetlen

A legjobb hét közé kerülés a célja a magyar női kézilabda-válogatottnak a Japánban szombaton kezdődő olimpiai kvalifikációs világbajnokságon, ahol az elődöntőbe jutás sem elképzelhetetlen.

Kim Rasmussen szövetségi kapitány 2016 óta irányítja a csapatot, amellyel a Kumamotóban és környékén sorra kerülő vb lesz a negyedik nagy tornája. Most fordult elő először, hogy nem sérülések vagy várandósság befolyásolta a kerethirdetést, ráadásul kedvező csoportba és ágra került a válogatott, a riválisok közül viszont több együttest is sérülések sújtanak.

A magyar keretből egyedül Planéta Szimonetta hiányzik kényszerűségből. Ő a tavalyi, franciaországi Európa-bajnokságon védekezésben és támadásban is kulcsember volt, de Achilles-ín- és térdműtétje miatt hosszú kihagyásra kényszerül. A dán edző meg is jegyezte, szokatlan számára, hogy végre csak szakmai alapon kellett összeállítani a keretet.

“A csapat elég erős akár ahhoz is, hogy az elődöntőbe jusson, de bármi előfordulhat. Legyünk reálisak, természetesen a továbbjutás, és a minél jobb szereplés a cél” – mondta Rasmussen. Azért a legjobb hét közé kerülés a magyar szövetség elvárása a csapattal szemben, mert a márciusi olimpiai selejtezőn a világbajnokság 2-7. helyezettje szerepelhet, illetve a legjobb hat helyezett, amely korábban még nem szerzett olimpiai részvételi jogot.

Utóbbi kitétel azt jelenti, hogy akár a hetedik helyezésnél rosszabb eredmény is elég lehet a bonyolult kvalifikációs rendszer miatt.

 

A mezőny további tagjai közül a háromszoros világbajnok norvégoktól Nora Mörk, Amanda Kurtovic, Henny Reistad, Veronica Kristiansen, Kari Aalvik Grimsbö, Katrine Lunde, Vilde Mortensen Ingstad és Kjerstin Solas is hiányzik. A svédek Sabina Jacobsen és Johanna Bundsen, a dánok Mette Tranborg és Anne Cecilie La Cour nélkül kénytelenek nekivágni a tornának. Az olimpiai bajnok oroszoknál Darija Dmitrijeva, a címvédő és Európa-bajnok franciáknál Laura Glaucer, a szerbeknél a magyar bajnokság gólkirálya, Katarina Krpez-Slezak, a németeknél Xenia Smits, a spanyoloknál Carmen Martín, a hollandoknál pedig Cornelia Nycke Groot nem játszhat.

A románok nem számíthatnak Bianca Bazaliu, Cristina Laslo, Daciana Hosu és Daria Bucur játékára, a montenegróiaknál pedig Ivona Pavicevic marad ki. Mindannyian a Corona Brasov kézilabdázói, akik a gyanú szerint intravénás lézerkezelésen vettek részt a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) tiltása ellenére.

 

A magyarok ellenfele a csoportkörben szombaton Kazahsztán, vasárnap Spanyolország, kedden Montenegró, szerdán Szenegál, pénteken pedig Románia lesz. A középdöntőbe az első három helyezett jut. Az öt mérkőzésből hármat is a több mint 40 kilométerre lévő Jacusiróban kell lejátszani, ez oda- és visszafelé is több mint egyórás utazást jelent.

A középdöntőben a válogatott minden bizonnyal az olimpiai bajnok Oroszországgal és Svédországgal, valamint Japánnal vagy Kínával találkozik. A csapatok a középdöntőbe magukkal viszik a csoportmérkőzéseken a másik két továbbjutó elleni eredményeket. A középdöntő első két-két helyezettje jut az elődöntőbe, a harmadikok az ötödik, a negyedikek pedig a hetedik helyért játszanak.

A csapat Szöulban a Premiere4 Kupa nemzetközi tornán készült a világbajnokságra, és pénteken az olimpiai bajnok oroszoktól 29-25-re, hétfőn a szerbektől 25-23-ra kikapott, szombaton pedig 31-25-re legyőzte a házigazda Koreai Köztársaságot, így a harmadik helyen végzett.

“Az oroszok elleni teljesítményünk rendben volt, sokat tanultunk belőle, aztán Dél-Korea ellen jól játszottunk, ott mindenki friss volt és jól mozgott, a védekezésünkkel is elégedett voltam” – mondta az M4 Sport kézilabda-magazinjában Kim Rasmussen.

Hozzátette, a szerbek elleni találkozón viszont kevesebbet látott a megbeszéltekből.

“Voltak a tornán jobb és rosszabb pillanataink is. A legfontosabb, hogy tanuljunk a rossz pillanatokból, hogy fejlődhessünk. Összességében elfáradtunk, ez a négy nap nagyon kemény volt” – nyilatkozta.

 

Tomori szerint rendkívül fontos lesz a stabilitás

 

Tomori Zsuzsanna szerint a magyar női kézilabda-válogatott számára rendkívül fontos lesz a stabilitás a szombaton kezdődő, Japánban sorra kerülő olimpiai kvalifikációs világbajnokságon.

“Lehetséges, hogy hullámzó lesz a teljesítményünk, de nagyon fontos, hogy ne essünk szét. Ne forduljon elő, hogy nyerünk négy góllal, aztán kikapunk hússzal, hanem mindig próbáljunk tartani egy szintet. Nagyon hosszú sorozat vár ránk, és remélem, végig lesz stabilitása a csapatnak” – nyilatkozta a Siófok KC átlövője.

A csapatra hét nap alatt öt meccs vár a csoportkörben. Szombaton Kazahsztán, vasárnap Spanyolország, kedden Montenegró, szerdán Szenegál, pénteken pedig Románia lesz az ellenfél. A középdöntőbe az első három helyezett jut.

A magyar válogatott még soha nem játszott hivatalos mérkőzést Kazahsztánnal, egy nem hivatalos találkozó azonban volt már: 2008-ban a pekingi olimpia előtt 30-26-ra a kazahok nyerték a kínai fővárosban rendezett edzőmeccset. Hajdu János szövetségi kapitány a lemondását fontolgatta a kudarc miatt, de végül maradt a posztján, és a negyedik helyig vezette csapatát az ötkarikás játékokon. Tomori Zsuzsanna már akkor is tagja volt a keretnek.

“Egy emlékem van róluk, és az bizony nem olyan jó, de ez most éles mérkőzés lesz, nem felkészülési meccs, úgyhogy remélem, jobban fogunk kezdeni. Bízom benne, hogy ha nyögvenyelősen is, de ezt a két pontot be tudjuk húzni az elején, és az első stresszt, az első idegeskedést mindenki levetkőzi” – magyarázta a 160-szoros válogatott játékos.

Hozzátette, nagyon várják, hogy végre elkezdődjön, amiért jöttek, de megterhelő sorozat előtt állnak, hiszen szinte minden nap lesz rajtuk kisebb-nagyobb nyomás, és folyamatosan készülniük kell. Tomori bízik benne, hogy pozitív élményeket gyűjtenek a meccsek során, ami önbizalmat és higgadtságot eredményez majd.

Megítélése szerint a védekezésük egészen stabil, hiszen 25 gólt kapni egy meccsen a mai kézilabdában már nem vészes dolog. Az egy győzelemmel és két vereséggel zárult szöuli tornán megmutatkoztak a hibák, például az, hogy a támadójátékon még javítaniuk kell.

“Úgy éreztem, egy-egyben nem tudtunk annyira érvényesülni, ám ha minden összeáll, és gyors gólokat is tudunk lőni, nagyon nagy eséllyel indulhatunk” – vélekedett.

A tapasztalt Tomori szerint a jó védekezés és a jó kapusteljesítmény mellett fontos, hogy támadásban minden mérkőzésen legyen két-három olyan fiatal játékos, aki kiemelkedőt tud nyújtani. Az átlövő Montenegrót tartja a csoport legerősebb tagjának, utána következnek a románok és a spanyolok.

“Nagyon remélem, hogy mi is be tudunk férkőzni közéjük. Nagyon szeretném, hogy minél jobb helyen végezzünk a csoportban. Ha másodikként tovább tudnánk menni a középdöntőbe, akkor nagyon jó lehetőségünk lenne, hogy a legjobb hat közé kerüljünk, sőt akár elődöntősök legyünk, hiszen titkon mindenki azért utazik, hogy érmes legyen” – nyilatkozta.

Meglátása szerint a C csoportban az európai csapatok között apróságok fognak dönteni, egy-két gól, illetve az összpontosítás.

 

Kiss Nikolett és Pásztor Noémi maradt ki a keretből

 

A jobbátlövő Kiss Nikolett és a beálló Pásztor Noémi maradt ki a magyar női kézilabda-válogatott keretéből a Japánban sorra kerülő olimpiai kvalifikációs világbajnokság szombati rajtja előtt.

“Nagyon nehéz volt meghozni a döntést, hogy melyik 16 játékost nevezzük be a rajtra, de ez kellemes teher, mert mindegyik kerettag nagyon jól dolgozott az elmúlt időszakban, mindenkivel elégedett voltam” – mondta Kim Rasmussen szövetségi kapitány.

Hozzátette, három kapussal kezdik a tornát, hiszen mindannyian jó formában védtek a szöuli felkészülési meccseken, és egymás után többféle stílusú ellenféllel szemben kell pályára lépniük Kumamotóban és Jacusiróban.

“Úgy érzem, mindegyik poszton kiegyensúlyozottak vagyunk, több lehetőséggel” – szögezte le a dán edző.

A világbajnokság során három cserére van lehetőség. A csapatra hét nap alatt öt meccs vár a csoportkörben: szombaton Kazahsztán, vasárnap Spanyolország, kedden Montenegró, szerdán Szenegál, pénteken pedig Románia lesz az ellenfél. A középdöntőbe az első három helyezett jut.

Rasmussen elmondta, hogy nem sok felvétel áll rendelkezésükre a kazah csapatról, és bár ezeket délután megtekintették, elsősorban a saját játékukra, illetve annak tökéletesítésére szeretnének összpontosítani szombaton.

A dán edző azt tervezi, hogy mindenkit pályára küld a kazahok ellen. Bár sejti, hogy az első 10-15 perc még nehézkes lesz csapata számára, de bízik benne, hogy a játékosai mihamarabb levetkőzik a tornák elejére jellemző idegességüket. Hangsúlyozta: a győzelem mellett az a célja, hogy jó meccset játsszanak Kazahsztánnal, mert ha ez megvalósul, akkor nem lehet kérdés, hogy simán győznek.

Kovács Anna elmondta, hogy Kumamotóba érkezésük óta – kisebb kényelmetlenségektől eltekintve – nyugodtan készülnek a rajtra. A pénteki edzésnek átmozgató és taktikai része is volt.

A Debrecen átlövője hozzátette, a játékosok egymás között nagyon sokat beszélgetnek a rájuk váró mérkőzésekről, a tapasztaltabbak igyekeznek elmondani a fiatalabbaknak, hogy mire kell figyelniük és mire nem, illetve milyen érzelmek várhatóak jobb és rosszabb teljesítmény esetén, hogyan tudnak túllépni a történteken.

“Semmi sincs veszve, ha esetleg nem jön össze valami. Rengeteg lehetőség és rengeteg idő van még arra, hogy egy-egy dolgot kijavítsunk” – közölte. Meglátása szerint ha a csoportkörben okosan játszanak és jól teljesítenek, akkor csak saját maguk veszíthetik el az olimpiai selejtezőt érő helyezést.

“Ha nagyon jó formát tudnánk mutatni, akkor nem elképzelhetetlen a négybe jutás. Montenegró tűnik a legerősebbnek a csoportban, de mindenkit meg akarunk verni a csoportban, bár senkit nem szabad félvállról venni” – nyilatkozta.

A világbajnokság győztese kijut a tokiói olimpiára, a 2-7. helyezettek selejtezőt játszhatnak jövő márciusban.

 

A magyar női válogatott 16 fős vb-kerete:

kapusok: Bíró Blanka (Ferencváros), Kiss Éva (Győr), Triffa Ágnes (Debrecen)
jobbszélsők: Faluvégi Dorottya (Győr), Lukács Viktória (Ferencváros)
jobbátlövők: Klujber Katrin (Ferencváros), Kovács Anna (Debrecen)
irányítók: Kovacsics Anikó (Ferencváros), Tóth Gabriella (Érd), Vámos Petra (Debrecen)
beállók: Szabó Laura (Érd), Tóvizi Petra (Debrecen)
balátlövők: Háfra Noémi (Ferencváros), Tomori Zsuzsanna (Siófok)
balszélsők: Márton Gréta (Ferencváros), Schatzl Nadine (Ferencváros)


Hasonló cikkek