Időutazás vonaton a Felvidéken

Idén is sokan voltak kíváncsiak a háború előtti időszak legnagyobb teljesítményű gőzmozdonya, a „Zöld Antal“ („Zelený Anton“) által húzott nosztalgiavonatra Füleken. A tavalyi nagy érdeklődésre való tekintettel a Turisztikai Nógrád és Polyána-hegyalja Területi Idegenforgalmi Szervezet, valamint a Besztercebányai Megyei Önkormányzat Régiófejlesztési Ügynöksége szervezésében újra közlekedett a történelmi vonat.

Június 18-án a több mint 150 éves Zólyom – Fülek vasútvonalon utazhattak az érdeklődők a ritkaságszámba menő járművön. A Zólyomból induló vonat megállt Gyetván, Kriványban, Lónyabányán és Losoncon.

“Vasútbarátként nagy örömet jelentett számomra, hogy a Zólyom-Fülek-vasútvonal 150 éves évfordulója alkalmából idén még egy alkalommal volt lehetőségem ilyen nosztalgiaszerelvényt látni. Ezek azok az apró kapcsok, amik egy-egy élménnyel ugyan, de képesek közelebb hozni hozzánk a vasutat. Ahol egy kicsit másként láthatjuk a mindennapi életünk egy elemét, hogy ne csak egy szolgáltatásként, hanem történelmi mérföldkőként is tekintsünk a vasútra, ami elvitathatatlanul meghatározó szerepet játszott városunk fejlődésében és történetében“ – nyilatkozta az esemény kapcsán a füleki Kovács László.

A „Nógrádi Expressz“ utasai füleki várósnéző körúton is részt vehettek. Fülek város és a Füleki Vármúzeum társszervezésében meglátogathatták a füleki várat, a Városi Honismereti Múzeumot, valamint a római katolikus templomot és a ferences kolostorban berendezett kiállítást. A történelmi vonatra vásárolt jegy felmutatásával a felsorolt nevezetességekbe ingyenes volt a belépés.

A nap folyamán lehetőség nyílt nógrádi regionális termékek vásárlására helyi alkotóktól, az állomáson pedig a vonat érkezésekor és a délutáni induláskor a Traditional Dixie Stompers jazz-zenekar gondoskodott a hangulatról.

Forrás: ma7.sk

Fotó: Fotó: Agócs Attila/FB

Amennyiben tetszik a tartalmak, tudósítások, hírcikkek sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek