Nőtt a foglalkoztatás az euróövezetben

A harmadik negyedévben a vártnál nagyobb mértékben nőtt a foglalkoztatás az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden publikált jelentése alapján.

A foglalkoztatottak száma a harmadik negyedévben a nyilvántartások 1995-ös kezdete óta a legnagyobb mértékben, 1,0 százalékkal nőtt az euróövezetben és 0,9 százalékkal az EU-ban. A második negyedévben az euróövezetben 3,0 százalékkal, az EU-ban 2,8 százalékkal csökkent a foglalkoztatás.

Elemzők a foglalkoztatás 0,9 százalékos harmadik negyedévi növekedésére számítottak az euróövezetben.

Az egy évvel korábbihoz képest a harmadik negyedévben az euróövezetben 2,3 százalékkal, az EU-ban 2,0 százalékkal volt alacsonyabb a foglalkoztatottak száma. A második negyedévben az éves elmaradás 3,1, illetve 2,9 százalékos volt a foglalkoztatottak számában.

Mivel a részmunkaidős foglalkoztatás központi támogatásával Európa szerte sikerült kivédeni a koronavírus-válság legsúlyosabb szociális következményeit, a teljesítményváltozás jobban kimutatható az elvégzett munkaórák számában. Az euróövezetben a harmadik negyedévben 14,8 százalékkal, az EU-ban pedig 11,9 százalékkal nőtt az elvégzett munkaórák száma az előző negyedévhez képest. Az elvégzett munkaórák száma az egy évvel korábbihoz képest az euróövezetben 4,5 százalékkal, az EU-ban pedig 3,7 százalékkal maradt el a harmadik negyedévben.

A harmadik negyedévben 205,2 millióan voltak alkalmazásban az Európai Unióban, ebből 157,4 millióan az euróövezetben. A koronavírus-válság által nem érintett utolsó negyedévvel, a 2019 negyedik negyedévvel összevetve ez az alkalmazottak számának az euróövezetben 2,2 százalékos, az EU-ban 2,1 százalékos csökkenésének felel meg. A ledolgozott órák számában az elmaradás pedig 4,6 és 3,6 százalékos.


Hasonló cikkek