Nőtt az új autók eladása júliusban

Magyarországon 15 284 új személyautót helyeztek forgalomba júliusban, 27 százalékkal többet, mint egy évvel korábban – közölte a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) és a Carinfo.hu.

Az első hat hónap értékesítési számai közel vannak időarányosan a növekedési várakozásokhoz, így az év végére várt értékesítési volumen reálisnak, sőt inkább túlteljesíthetőnek látszik. A tisztán elektromos gépkocsik eladásának forgalma kissé növekszik, a felvevőpiac egyelőre korlátozott, és alatta marad az év eleji várakozásnak. A töltőhálózat lassan fejlődik, sok esetben az otthoni és a munkahelyi töltés is megoldott, de ezen autók ára továbbra is igen magas.

Az egyesület hangsúlyozza, a kormány nagycsaládosokat támogató programja sikeresen indult, július végéig mintegy 7000 igénylés érkezett, ami meghaladja a várakozásokat. A MGE arra hívja fel a figyelmet, továbbra is kiemelten kell foglalkozni a Magyarországra beáramló használt autók korával és azzal, hogy a Nyugat-Európában levetett és szubvencióval cserélt korszerűtlen dízel- és benzines autók ne árasszák el Magyarországot.

Nőtt a kishaszongépjárművek piaca 

Júliusban 2283 új kishaszongépjármű került forgalomba, 23 százalékkal több, mint tavaly júliusban. Az első hét hónapban 22 százalékkal nőtt az eladás az előző év azonos időszakához képest, 15 185 járművet helyeztek forgalomba. Az egyesület szerint bár a kishaszongépjármű-piac emelkedést mutatott, de időarányosan némileg elmarad az előrejelzéstől. Továbbra is szükségesnek tartják és szorgalmazzák a vegyes használatú kishaszongépjármű kategória újbóli bevezetését.

Júliusban 237 új nagyhaszongépjármű került forgalomba, 50 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban, az idei első hét hónapban pedig 3716, ami 4 százalékos csökkenés az előző év azonos időszakához képest.

Az új autóbuszok eladása júliusban 87 százalékkal marad el az előző év azonos időszakától, 5 új autóbuszt helyeztek forgalomban júliusban, az első hét hónapban pedig 348-at, ami 12 százalékkal marad el a bázis időszaktól.

Júliusban 504 új motorkerékpár került forgalomba, 62 százalékkal több az egy évvel korábbinál, az első hét hónapban 2903 új motorkerékpárt adtak el, ami 39 százalékos növekedés a tavalyi azonos időszakhoz képest.

Suzuki, Ford, Skoda, Opel – a legnépszerűbbek-

A Carinfo.hu tájékoztatása szerint a személygépkocsi márkák közül a legtöbbet, 15 642 darabot a Suzukiból adták el 2019 júliusáig a magyar piacon, a márka piaci részesedése 17,41 százalék volt. Fordból 8019, Skodából 7549, Opelből 7125, Toyotából 6057 darab kelt el. Az előző év azonos időszakában szintén a Suzuki állt az élen 15,52 százalékos piaci aránnyal. A második, a harmadik és a negyedik helyen pedig változatlanul a Ford, a Skoda, illetve az Opel állt. A január–júliusi időszakban a kishaszongépjármű márkák közül a legtöbbet a Fordból adták el a magyar piacon, összesen 4756 darabot, a márka piaci részesedése 31,32 százalék volt.

 


Hasonló cikkek