Novák Katalin: a béke a legfontosabb cél

A békét kell prioritásaink között az első helyre tenni – hangsúlyozta Novák Katalin köztársasági elnök szerdán a kelet-európai NATO-tagállamokat tömörítő csoport, a Bukaresti Kilencek csúcstalálkozóján Varsóban – adta hírül az MTI.

Kiemelte: régiónk közelmúltbeli történelme arra hívja fel a figyelmet, hogy figyelmünket a béke megteremtésére és megőrzésére kell összpontosítani. Hozzátette: a béke megteremtése után pedig hozzá kell járulni egy demokratikus és virágzó Ukrajna újjáépítéséhez.

 

A közép- és kelet-európai NATO-tagállamokat tömörítõ, Bukaresti Kilencek csoport csúcstalálkozóján: (b-j) Egils Levits lett, Zuzana Caputová szlovák elnök, Jens Stoltenberg NATO-fõtitkár, Joe Biden amerikai elnök, Novák Katalin, Andrzej Duda lengyel, Alar Karis észt, Klaus Iohannis román elnök, Petr Fiala cseh miniszterelnök, Rumen Radev bolgár és Gitanas Nauseda litván államfõ.          (Fotó:MTI/Sándor-palota/Bartos Gyula)

 

A plenáris ülésen Novák Katalin mellett Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök, Klaus Johannis román köztársasági elnök, Zuzana Caputová szlovák köztársasági elnök, Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok elnöke, Rumen Radev bolgár elnök, Egils Levits lett elnök, Gitanas Nauseda litván elnök, Petr Fiala cseh miniszterelnök és Alar Karis észt elnök szólalt fel.

 

Novák Katalin emlékeztetett:

 

Magyarország menedéket ad az Ukrajnából menekülő embereknek, erős humanitárius és orvosi támogatással van jelen a helyszínen is a bajba jutott szomszéd országban. Novák Katalin elmondta: 2022. február 24. óta a helyzet világossá teszi, hogy minden országnak képesnek kell lennie arra, hogy megvédje magát. A NATO, a közös védelmi szövetség pedig egyértelműen a megfelelő keret, amelyben hatékony az együttműködés.

Hozzátette: alapvető érdekünk, hogy tovább erősítsük a NATO keleti szárnyát, s ezt Magyarország teljes mértékben támogatja. Mint mondta, EU-tagállamként, különösen a B9-esen belül arra is koncentrálni kell, hogy növeljük saját katonai képességeink szintjét. Novák Katalin kiemelte: bízik abban is, hogy Svédország és Finnország hamarosan NATO-taggá válik.

 

Novák Katalin köztársasági elnök és Morawiecki lengyel miniszterelnök  Varsóban  (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

 

A köztársasági elnök hangsúlyozta: Joe Biden amerikai elnök jelenléte a B9 találkozón nagyszerű lehetőség arra, hogy újra megerősítsük a béke iránti közös elkötelezettségünket. Felhívta a figyelmet továbbá az Ukrajna területén élő kisebbségek jogainak védelmének fontosságára. Mint mondta, ebben a kérdésben sokat kell tennie egy olyan országnak, amely arra törekszik, hogy az Európai Unió tagja legyen.

Hozzátette: szerdán találkozott a varsói érsekkel, és meglátogatta Stefan Wyszynski bíboros sírját is, s azért ment éppen ezen a napon, hamvazószerdán a bíboros sírjához, mert közös példaképünk a kommunizmus és a szovjetek elleni harcban, és a néhai bíboros is azt mondta, hogy békére és körültekintésre van szükség.

 

Forrás: MTI

Nyitókép:   A Sándor-palota által közreadott képen Novák Katalin köztársasági elnök (b) a közép- és kelet-európai NATO-tagállamokat tömörítő, Bukaresti Kilencek csoport (B9) csúcstalálkozóján Varsóban 2023. február 22-én. Az asztalnál (b-j): Novák Katalin, Gitanas Nauseda litván, Rumen Radev bolgár, Klaus Iohannis román, Joe Biden amerikai elnök, Andrzej Duda lengyel államfő és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.  MTI/Sándor-palota/Bartos Gyula

 

 


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek