Növelik az országimázst a nagy jelentőségű sportesemények

Egyre több, világszinten is jelentős sporteseményt rendeznek meg Magyarországon, főként a fővárosban. Szinte alig lehet olyan sportágat felsorolni, amiből ne rendeztek volna már nemzetközi vagy világméretű versenyt hazánkban. 

Rekordszámú, 31 ezernél is több nevezője volt a múlt hétvégi Vivicittá Városvédő Futófesztiválnak. A sportág népszerűsége nemcsak, hogy töretlen, de folyamatosan nő. Eközben már javában zajlanak az előkészületek a vasárnap kezdődő asztalitenisz-világbajnokságra, amelynek helyszíne, hetven év után ismét Budapest.

Nemrég kiderült: jövőre Magyarországról indul a Giro d’Italia, a körverseny három szakasza is Magyarországon zajlik majd.

Az asztalitenisz-világbajnokságot óriási figyelem övezi, a televíziós nézőszám akár egymilliárdos is lehet. Világviszonylatban Kelet-Ázsia az, ahol nagy népszerűségnek örvend ez a sportág, a térség nemcsak nézőszámokban, de versenyzők tekintetében is jól „teljesít” – mondta Csurilla Gergely, a Sportgazdasági és Döntéstudományi Kutatóközpont munkatársa az M1 Szemtől szembe című műsorában.

Mágnesként vonzza a turistákat egy nagyobb sportesemény

Minden nagy volumenű sportverseny vonzza a turistákat. Az elmúlt években egyre több világversenyt rendeznek meg hazánkban is, ami nem pusztán azt jelenti, hogy ide érkeznek a sportolók, a sportolói stáb, a család és a szurkolók, hanem sokan turistaként is eltöltenek itt pár napot. Az ideérkező turistákon keresztül pedig növekedhet az ország népszerűsége, hiszen a sporteseményeknek köszönhetően a hazánkba eljutó emberek is megismerhetik turisztikai adottságainkat – magyarázta Kiss Róbert Richárd turisztikai szakújságíró.

Hozzátette: amellett, hogy a versenyzők és a szurkolók látják a versenyeket, a rendezők törekednek arra is, hogy megmutassák a város nevezetességeit, látképeit különböző reklámblokkokon keresztül, így vihetik tovább az ország hírnevét a nézők.

Szándék kell ahhoz, hogy a versenyeket hazánkban rendezzék

A szakújságíró a műsor elején feltett kérdésre úgy reagált: az, hogy Budapesten egyre több sportversenyt rendeznek meg, csupán szándék kérdése. Komoly pályázati feltételeknek kell megfelelni egy-egy sportesemény rendezésének elnyeréséhez, amihez megfelelő helyszínt és infrastruktúrát kell nyújtani.

Az infrastruktúrára kitérve az újságíró elmondta, egyre jobban és jobban kell teljesíteni. Amennyiben például egy kerékpárverseny szervezőinek azt ígérjük, hogy az engedélyeztetési eljárásokat felgyorsítjuk, képesek vagyunk megfelelő helyszíneket kijelölni, és egy jó gazdasági modellt állítunk az infrastruktúra mögé, akkor az vonzó lesz számukra. Az pedig, hogy Budapest biztonságos város, abszolút vonzerő – magyarázta Kiss.

Hozzátette: az itt eltöltött idő alatt a versenyzők és a szurkolók is jó hírét vihetik a városnak és az országnak, a televíziós közvetítésnek köszönhetően pedig sokan kedvet kaphatnak ahhoz, hogy ellátogassanak az országba.

Hosszú távon megtérülnek a költségek

A világbajnokságok és egyéb világszinten fontos sportesemények mögött jelentős lobbitevékenység van. Az országok sorban állnak ezekért a versenyekért, és küzdenek azért, hogy egy-egy verseny rendezési jogát elnyerjék – magyarázta Csurilla.

Elmondta, bár a versenyek nem térülnek meg közvetlenül a verseny ideje alatt, ugyanakkor hosszú távon olyan sokszoros hatásuk van, ami a gazdaság egészét érintheti, így tehát rendkívül jó befektetés bármely ország számára egy-egy verseny megrendezése.

Árfelhajtó hatás

A nemzetközi sporteseményeknek árfelhajtó hatása is van – mondta Kiss. Emlékeztetett: 10–15 évvel ezelőtt a szállodák már akkor elégedettek voltak, ha 50 százalék feletti töltöttséggel üzemeltek, manapság már gyakori, hogy több mint 90 százalék fölötti a szállodák foglaltsága.

Magyarországon 2019-ben eddig 12 új szálláshelyet adtak át. Ez azt jelenti, hogy hihetetlenül gyorsan bővül a hazai szálláshelykínálat, főként a fővárosban – magyarázta, majd hozzátette: további potenciált látnak a szakemberek a turizmusban.

Forrás: M1


Hasonló cikkek