Nyíregyházi unikum, megtört a jég: bejegyzett élettársi kapcsolatot is regisztrálhattak

Nyíregyháza – A megyeszékhely lassan, de biztosan közeledik a 120 ezres népességszám felé. Az egyáltalán nem új keletű tendencia, hogy többen halnak meg, mint ahányan születnek Magyarországon, éppen emiatt is örvendetes, hogy a születések száma Nyíregyházán évek óta stabil. 

Unikum, hogy megtört a jég: bejegyzett élettársi kapcsolatot is regisztrálhattak a megyeszékhelyen, erre korábban nem volt példa.

–  A belső migrációt figyelembe véve, többen költöznek a megyeszékhelyre, mint ahányan elköltöznek a városból – közölte a temetői főkönyv lezárása előtt, 2018. december 28-án Jászai Menyhért.

A megyeszékhely alpolgármestere azt mondta, ebben a folyamatban mindenképpen közrejátszik az, hogy Magyarországon, így Nyíregyházán is csökkent a munkanélküliség, ezzel párhuzamosan pedig nőttek a bérek, és mintegy félezer lakás épült 2018-ban a megyeszékhelyen.

Több a hamvasztás

– A legtöbb megyei jogú város statisztikáját böngészve kiderül, hogy évről évre csökken a lakosságszámuk. Nyíregyháza ebben az összevetésben is üdítő kivételt képez, hiszen lassan, de biztosan közeledünk a 120 ezres népességszámhoz – fogalmazott dr. Szemán Sándor címzetes főjegyző, aki egy a Központi Statisztikai Hivatal által kiadott novemberi adatra hivatkozott, amikor kijelentette: a megyeszékhely lakóinak száma 119 ezer 300.

Pénzes Tibor, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Kft. ügyvezetője elmondta: 2018-ban 1309 temetést végeztek, ebből 846 volt urnás. Ez 3,8 százalékos növekedést jelent, a temetési mód pedig a hamvasztás felé tolódott el. A statisztikát böngészve kiderült az is: a születések száma évek óta stabilan 3500 feletti, ebből nyíregyházi átlagban 900. 2018-ban 700 nyíregyházi lakos mondta ki a boldogító igent.

Forrás: szon.hu


Hasonló cikkek