Nyíregyházi ötlet az okoszebra

Már úgy megszoktuk, mintha mindig ott lett volna.

Rövid ideje működik még csak az okoszebra a nyíregyházi Északi temető hátsó bejáratánál, mégis úgy érezzük, mintha mindig is ott lett volna. Ha gyalogos halad rajta, folyamatosan villognak a kétoldalt elhelyezett led lámpák, melyek messziről figyelmeztetik az autósokat arra, hogy az úton gyalogos közlekedik, lassítsanak. Ezen a zebrán remélhetőleg biztonságosabbá vált a közlekedés.

Az okoszebrát egy Nyíregyházán élő vállalkozó ötlete alapján valósították meg. Pearl Eran, egy megújuló energiák hasznosításával foglalkozó cég ügyvezetője.

Az izraeli származású üzletember Debrecenben szerzett orvosi diplomát, majd magyar nőt vett feleségül, és vele visszaköltözött szülőhazájába. Később visszatért, és immár második feleségével Nyíregyházán él.

A cégvezető a 99.4 Sunshine FM-nek elmondta: sokat vezet, és többször előfordult már vele is, hogy szinte a semmiből ugrott elé egy gyalogos. Szerencsére ezekből nem történt baleset, de jó ideje foglalkoztatja a gondolat, hogyan lehetne biztonságosabbá tenni a zebrákat – különösen este.

Ugyancsak foglalkoztatta a tavaly átadott, Nyíregyháza-Tokaj kerékpárút, amelyen sokan járnak sötétedés után. A kerékpárúton azonban nincsen közvilágítás. Akik sötétbe indulnak dolgozni, vagy térnek haza a munkából, nehezen látják az utat. Ezért tett javaslatot arra, hogy prizmákkal világítsák meg.

Az okoszebra néhány hete működik Nyíregyházán, működési elve a pontos és precíz észlelés. Csak akkor villogjanak a ledek – mondta Pearl Eran, amikor annak értelme van. Amikor az autós látja, hogy villognak a lámpák, akkor tudja: vagy volt, vagy épp átmegy, vagy lesz gyalogos a zebrán, mert az érzékelők már jelezték.

A ledek villogása több száz méterről látszik, így az autósnak van ideje lassítani, fékezni. Azért a fényt választotta jelzésnek, mert a fényre reagál a legjobban az ember. Nem napelemes a szerkezet, ugyanis a legfontosabb, hogy folyamatos működést biztosítson: az év 365 napjában, a nap 24 órájában jelezze jó előre az autósoknak, hogy vigyázzanak a gyalogosokra.

Forrás: szabolcsihir.hu


Hasonló cikkek