Nyolclábú hal, lótuszgyökér, hínár, keserűdinnye

Van, akinek egy piac bűz és borzalom. Másnak élvezet, a konyha meghatározó alapja. Egy olyan városban, amit körülölel a tenger, és benne szinte minden lebetonozva, ott mindenképp. Íme egy kis piaci körséta egy dél-kelet kínai városban, Hsziamenben. Aki imádja a kínai konyhát, annak mindenképpen érdekes!

Hagyatkozzunk az orrunkra, a piac összetéveszthetetlen illata a legjobb GPS. Nyüzsgés, kis összetákolt teázós asztalkák, halmokban a zöldség: ahol sok ember van, ott sok élelmiszerre van szükség. A piac egyszerűsége, az alapanyagok átláthatósága épp olyan, mint az itteni konyha maga. Őszinte, sokszínű és egészséges. A piacon nincs gyümölcs: azt itt egészen külön boltokban árulják. Minden árut műanyag szatyorba csomagolnak, még véletlenül se látni a karján kosarat lógató kínaiakat.

02

Az óriási zöldséghalmok akár nálunk is lehetnének. Amit mi egyszerűen kínai kelnek neveznénk, az többféle formában és méretben jelenik meg. A bordáskel (pak choi, bok choy) számtalan változatban. A bordáskelt kevesen ismerik idehaza, pedig Magyarországon akár háromszor is ültethető egy évben, mivel a mag kelésétől számított 30-35. napon már szedhető. Nálunk néhány éve nagy sláger a kertben: igénytelen, gyorsan nő, és párolva vagy nyersen is mehet a tányérba.

03

Chayote vagy egymagvú tök, olcsó zöldségként a trópusokon és a szubtrópusokon világszerte nagy jelentőségű. Minden része ehető. Főleg az éretlen terméseket használják fel meghámozva és párolva, főzve vagy sütve, mint ízletes, kalóriaszegény főzeléknövényt. Édesítve a terméshúsból desszert vagy sütemény is készül.

04

A bambuszrügy sok kínai receptben fordul elő. Frissen és savanyítva is kapható, magas vitamintartama miatt kedvelt. A különféle rügyek fogyasztása egyre kezd elterjedni nálunk is, a vadnövényeket kedvelők fenyőrügyet, galagonyarügyet ajánlanak tavasszal. A mi kutyánk is tudhat valamit, mert amikor még épp csak megjelenik a páfrányfenyő és a télálló bambusz rügye, menten lerágja!

A tökfélék kínai változatai némileg eltérnek az itthoniakétól. Sütve, főzve fogyasztják őket, a főzési idő jóval hosszabb, mint az általunk ismert tököké! Érdemes tudni ezt annak, aki kínai vagy vietnami szomszédjától tököt kap ajándékba. Ne próbáljon belőle tökfőzeléket vagy rántott tököt készíteni! De húslevesbe főzve nagyon ízletes.

A lótuszgyökér a vízliliom gyöktörzsére tisztított és savanyított állapotban is szert tehetünk rá. Sütve, főzve is lehet fogyasztani, nemcsak jóízű, de jó hatással van a légzőszervek működésére is.

 

08

A különféle gyökerek és földalatti, megvastagodott szárak magas keményítőtartalmuk miatt kedveltek a kínai konyhában. A gyömbér a mindennapok ízesítője, a yamgyökér, a különféle tormák kínálata pár perc alatt áttekinthetetlen.

09

Szójacsíra frissen, salátába és zöldséges fogásokba. A csírafogyasztás Kínában régi hagyományokra vezethető vissza, ahogyan nálunk is a paraszti konyhában tél végén, tavasz elején került csíra az asztalra (például csíramálé formájában).

Dél-kelet Ázsiában honos keserűdinnye vagy balzsamuborka. A legtöbb fajta fogyasztható, éretlen termése keserű. Felhasználás előtt ezért ezeket fel kell darabolni, vízben jól kimosva fel kell főzni, majd a levet leönteni róla.

11

Tengeri hínárok és moszatok (algák) kínálatában nem könnyű eligazodni a messziről jöttnek, merthogy csak szárítva ismeri norit, wakamét, hijikit és társait. Aki ért hozzájuk, kellemes ízű ételeket alkot belőlük. Előnyük a magas jódtartalom, ami egyben hátrány is lehet azoknak, akik nem szoktak hozzá ilyen töménységű jód beviteléhez. Néhány heti kínai konyha azért még biztosan nem okoz túladagolást.

A tofu pedig legalább olyan sokszínű tud lenni, mint nálunk a sajt. Kínai piaci kirándulásunk folyatását hamarosan olvashatják, benne többek közt  a nyolclábú halról.

 


Hasonló cikkek