Nyolcra emelkedett Csehországban a hétvégi árvizek áldozatainak száma

Nyolcra emelkedett a hétvégi árvizek halálos áldozatainak száma Csehországban, az anyagi károk értéke pedig meghaladja a 300 millió koronát – jelentette a cseh közszolgálati média.

Az elmúlt hét végén a heves esőzések következtében több régióban kiöntöttek a patakok a medrükből és lakóházakat, utakat, mezőgazdasági területeket árasztottak el. A legtöbb probléma az ország észak-nyugati és észak-keleti területein, valamint Dél-Morvaországban volt.

Hétfőig 4 ember áradás okozta haláláról tudtak. Ez kedden nyolcra módosult, s nem kizárt, hogy ez az adat sem végleges.

A közszolgálati cseh hírtelevízió szerint hétfőn és kedden további négy, eddig kórházban ápolt személy halt meg. Mind a négy esetben vízitúrázókról van szó, akik a tiltás ellenére a megáradt folyókban és patakokban szerették volna kipróbálni erejüket. Számos csónak azonban a megáradt vizeken felfordult, a túrázók többségének ugyan aránylag gyorsan sikerült kikecmeregnie a vízből, de többeket csak néhány órás keresés után sikerült megmenteni.

A tragikus esetek Észak-Morvaországban és Dél-Csehországban történtek, ahol a helyi folyócskák a vízitúrázók kedvenc helyeinek számítanak.

Az első négy áldozat közül az egyik egy hétéves kislány, aki az utcán játszott, amikor elsodorta őt a hirtelen lezúduló víz. Az eltűnt személy egy idős asszony, aki kiment a kertjébe megnézni a megáradt patakot, a part egy darabja azonban váratlanul leszakadt és az asszonyt elvitte a víz. Holttestét csak két nap múlva találták meg több kilométerre az eset helyszínétől, egy parti bozótosban.

Mintegy 300 ház és gazdasági épület került víz alá, közülük néhány régebbi építmény annyira megrongálódott, hogy le kell bontani. A vízzel elárasztott pincék száma ennek háromszorosa. Az áradásokban több mint kéttucatnyi helyi híd is elpusztult, illetve megrongálódott. Károkat jelentett az útkezelőség is.

A biztosító társaságok keddi nyilatkozatai szerint az eddig felmért és bejelentett károk értéke meghaladja a 300 millió koronát.

Forrás: ma7.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek