Nyomozás indulhat az USA ellen

Az Egyesült Államok figyelmen kívül hagyja a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) fenyegetését az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója szerint.

A hágai bíróság kilátásba helyezte, hogy nyomozást indít amerikai katonák Afganisztánban az emberiesség ellen elkövetett, feltételezett bűntettei miatt.
John Bolton hétfőn erre válaszként fogalmazta meg éles kritikáját egy konzervatív jogász és közpolitikai szervezet tanácskozásán, hangoztatva, hogy – mint fogalmazott – a Nemzetközi Büntetőbíróság “halott a számunkra”.

A konzervatív Federalist Society washingtoni konferenciáján a nemzetbiztonsági tanácsadó közölte: az amerikai kormányzat “bármilyen szükséges eszközt” igénybe vesz, hogy megvédje az Egyesült Államok és szövetségesei állampolgárait. Bolton “törvénytelennek” minősítette a Nemzetközi Büntetőbíróságot és leszögezte, hogy “egy illegitim bíróság igazságtalan büntető eljárásától” védi meg saját és szövetségesei állampolgárait.

Bolton védelmébe vette Washington döntését is, miszerint bezárja a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) washingtoni irodáját. Mint fogalmazott: az amerikai szuverenitás része, hogy külpolitikai kérdésekben döntéseket hozzon. A döntést Washington azon aggodalmával magyarázta, hogy a palesztinok megkísérlik Izrael elleni nyomozásra sarkallni a hágai bíróságot. “Az Egyesült Államok mindig kiáll barátja és szövetségese, Izrael mellett” – hangsúlyozta.

Száeb Erekat, a PFSZ főtárgyalója hétfőn közleményben tudatta, hogy a Palesztin Hatóság továbbra is arra szólítja el a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságot, hogy “indítson azonnali vizsgálatot az izraeli bűntettek” ügyében.

Bolton közölte azt is, hogy az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország megállapodott: a korábbi légicsapásokhoz képest “jóval keményebb válaszban” részesítik Szíriát, ha – mint fogalmazott – Damaszkusz ismét vegyi fegyvereket vet be a lázadók ellen.

 foto: theguardianigeria


Hasonló cikkek