Nyugat-Berlin alias Észak-Komárom?

A Duna bal partján fekvő felvidéki Észak‑Komáromba vonattal érkező gyanútlan utazó meglepődhet, ha továbbra is vonattal szeretné folytatni útját a folyó jobb partján elterülő magyarországi Dél‑Komáromba. Ellenkező irányba is ugyanez a helyzet, pedig a magyar oldalról érkező, gyakran egyetemistákat érintő nehézséget célszerű volna a határon átívelő vasúti járattal megoldani.

Az online vasúti menetrend szerint csak egy 25 órát igénylő és négy országot érintő maratoni körút után lenne lehetőség vonattal átjutni. Ám Észak és Dél állomásai közötti három kilométeres távolságot akár hatórányi vonatozással is megtehetnénk. A vonatnál kedvezőbb lehetőséget nyújt az autóbuszjárat, amely ugyan csak egy‑két órás időközökkel indulva, de húsz percre csökkenti a két város közti utazás idejét. A Dunaszerdahely­ről jövő vonatok reggeli érkezésekor viszont vagy nem indul autóbusz, vagy csak hárompercnyi átszállási időt engedélyez, így egy átlagos utas számára gyakorlatilag akkor is elérhetetlen a csatlakozás, ha a vonat egyetlen percet sem késik.

Mégis hogyan lehetséges, hogy ugyanolyan néven két város is létezik, ráadásul pont egymás közvetlen szomszédságában. Vajon nem egy önmagával határos képződményről van itt szó? És ha egy, akkor miért kettő? Hasonló helyzetről másutt alig tudunk, a legismertebb ilyen vonatkozás talán az immár össznémet főváros, Berlin helyzete volt.

Amit ma jobb híján ikervárosnak nevezhetünk, alig több mint száz éve egyesült közigazgatásilag a Duna északi partján fekvő Komárom a déli részen fekvő, akár elővárosának is nevezhető Újszőnnyel. 24 évig volt egységes a Magyar Királyság ha­tá­rain belül, majd az első világháború lezártával kettészakadt, nevét azonban mindkét rész megtartotta. A bal oldal csehszlovák, a jobb magyar fennhatóság alá került. Ez a helyzet nem egészen húsz évig tartott, amikor a két rész ismét eggyé vált, magyar határokon belül. Nem egész egy évtized után az egyből ismét két Komárom lett.

Jelenleg, az Euró­pai Unió keretein belül a bal parton a Szlovák Köztársaság, a jobb oldalon pedig Magyarország zászlaja leng. A lakosok utazási problémájának megoldása pedig továbbra is csak várat magára...

Forrás: ma7.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek