Rendkívüli nyugdíjemelés mellett döntött a cseh kormány

Tekintettel a tavalyi magas inflációra, júniustól 8,2 százalékos rendkívüli nyugdíjemelés jön Csehországban – döntött szerdán a cseh kormány.

Az öregségi nyugdíj például átlagban 1017 koronával emelkedik – közölte a munkaügyi minisztérium a Twitteren. A közlés szerint az emelés minden nyugdíjfajtát érint. A tavalyi év végén az öregségi nyugdíj átlagos értéke 15 600 korona volt.

A munkaügyi tárca kimutatása szerint 2021 végén a 10,7 milliós Csehországban 2,86 millió személy kapott valamilyen nyugdíjat. Öregségi nyugdíjat 2,38 millió embernek folyósítottak.

A hatályos szabályok szerint rendkívüli, évközi nyugdíjemelést akkor kell végrehajtani, ha az előző év második felében az áremelkedés meghaladta az 5 százalékot.

Tavaly a második félévben az infláció 5,2 százalékra emelkedett Csehországban, az idén januárban pedig az éves infláció 9,9 százalékra nőtt.

A tavalyi első fél év szintén magas inflációja következtében januárban minimálisan, 650 koronával emelkedett az összes nyugdíj, az öregségi nyugdíjaknál az átlagos emelkedés 805 koronát tett ki.

Magas infláció miatti rendkívüli, évközi nyugdíjemelésre legutóbb 2008-ban, Mirek Topolánek kormánya idején került sor. Akkor 405 koronával emelték átlagban a nyugdíjakat.

Forrás: ma7.sk

Fotó: unsplash.com

Ha tetszettek a tudósítások a hírcikkek, kérjük támogassa a PannonHírnök munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek