Nyugdíj és munka egyidejűleg Szlovákiában

A korengedményes nyugdíjas is dolgozhat, és nyugdíjat is kaphat egyszerre, bizonyos feltételeknek azonban eleget kell tennie.

Korengedményes nyugdíjat akkor kérhet a biztosított, ha egyidejűleg megfelel minden követelményeknek, azaz nincs semmilyen munkaviszonyban, legalább 15 évig nyugdíjbiztosított volt, s legfeljebb két éve hiányzik a nyugdíjkorhatárhoz, és a korkedvezményes nyugdíja ahhoz a naphoz számítva, amikor a nyugdíjkérelmét beadta, magasabb egy felnőtt fizikai személy létminimumának 1,2-szeresénél. Ez az összeg jelenleg havi 205,07 euró.

Amennyiben a kérelmező a 2. nyugdíjpillérben is benne van, akkor a korengedményes nyugdíj és a 2. nyugdíjpillérből származó korengedményes nyugdíj összegének kell egy felnőtt fizikai személy létminimumának 1,2-szeresénél nagyobbnak lennie.

Ha a korengedményes nyugdíjas dolgozni kezd, azaz foglalkoztatottként vagy magánvállalkozóként nyugdíjbiztosítást fizet, vagy ha járulékkönnyítést kap a munkaszerződéses munkavégzése alatt, a társadalombiztosító leállítja a nyugdíjfolyósítását, amit akkor újít meg, ha az illetőnek megszűnik a munkaviszonya. Ez azonban csak az átlagosan havi 200 eurót vagy évi 2400 eurós bevételt nem meghaladó munkaszerződésekre vagy munkavégzésről szóló megállapodásokra vonatkozik. A társadalombiztosító csak akkor állítja le a nyugdíj folyósítását, ha a nyugdíjas éves bevétele meghaladja a 2400 eurót.

Forrás: aktuality.sk, felvidek.ma


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek