Nem elégednek meg a szlovákiai nyugdíjasok a nyári 13. havi nyugdíjjal

Nem elégednek meg a szlovákiai nyugdíjasok a nyári 13. havi nyugdíjjal, a 14-et is követelik

A 13. nyugdíj előrehozott júliusi kifizetésével a kormány az év első hat hónapjának magasabb megélhetési költségeit kompenzálja, de ezáltal nem jutnak több bevételhez a nyugdíjasok. Ezért a kormánynak és a parlamentnek jóvá kell hagynia a 14. nyugdíj karácsony előtti kifizetését – reagált a Szlovákiai Nyugdíjas Egységszervezet (JDS) a 13. nyugdíj júliusi kifizetésére.

A drágulás hónapok óta tart és a 13. nyugdíj végre az első anyagi segítség lesz az államtól. A nyugdíjkorhatár plafonjához és a nyugdíjvalorizáció kérdésének megoldásához is ragaszkodnak.

A szervezet szerint további intézkedésekre van szükség, a szlovák kormánynak csökkentenie kell az áfát, szabályozni az élelmiszerárakat és legalább 10 százalékkal emelni a létminimumot.

Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi és szociális miniszter szerdán (május 4.) nem zárta ki, hogy a nyári hónapok után terítékre kerül a karácsony előtti nyugdíj kifizetése. „Minden attól függ, mi lesz a helyzet ősszel, sikerül-e csökkenteni az inflációs nyomást és normalizálódik-e a helyzet. Meglátjuk, mi lesz a gázzal, a háborúval.” – mondta.

Forrás: parameter.sk

Fotó: Tasr – illusztráció

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek