Nyugdíjprémium, haderőfejlesztés, megelőzött gázársokk – ez történt a magyar gazdaság 39. hetében!

A hét fontosabb gazdasági eseményei.  

PannonHírnök / Nueco 2021. 10. 03.

 

„2004-ben az akkori politika elkövetett egy stratégiai hibát! Az uniós csatlakozással a politikai elit feláldozta a hazai agráriumot és az élelmiszertermelést. Ha a mai trend folytatódik, 10 év múlva már nem ehetünk olyan húst, amit belföldön állítottak volna elő. Én a vidék és a magyar mezőgazdaság mellett állok, ebben kell erősíteni! – erről beszélt Lázár János a MATE kerekasztal beszélgetésen Kaposváron.

Előzmények 

Az előző összefoglalónkat itt olvashatják, melyből kiderült, hogy felgyorsítva érkezhet a 13. havi nyugdíj, felminősítették hazánkat és 1,9 millió szülő kap adóvisszatérítést . A PannonHírnök gazdasági híreit itt olvashatják.

Az elmúlt hét fontosabb gazdasági eseményei röviden

Nyugdíjprémium: 80 ezer forint minden nyugdíjasnak novemberben

Egységesen nyolcvanezer forint lesz a nyugdíjprémium, amelyet novemberben fizetnek ki az érintetteknek – jelentette be a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A kormányfő a járvánnyal kapcsolatban megerősítette: a kormány felkészült a negyedik hullámra, 17 millió vakcinát halmozott fel. Orbán Viktor ismét mindenkit arra kért, hogy olttassa be magát, mert – hangsúlyozta – ennél a vírusnál nincs nyájimmunitás, ez a vírus mindenkit meg fog találni, aki nincs beoltva. „Nem az oltás a kockázat, hanem az oltatlanság” – jelentette ki.

A gazdasági növekedésnek köszönhető a magas nyugdíjprémium

435 ezer ember a nyugdíjtörvény miatt ennél kevesebbet kapott volna, de a gazdaság teljesítményének köszönhetően a kormány mindenkinek ki tudja fizetni egységesen a 80 ezer forintos összeget. Mivel az infláció magasabb az év elején vártnál, és az infláció kompenzálásának csak a felét adták oda július elsejéig az időseknek, most az év második felére eső, a várakozásnál magasabb infláció miatt is korrigálni kell a nyugdíjakat – tette hozzá a kormányfő, aki közölte: ezért „szép számmal” lesznek olyan nyugdíjasok, akik a 80 ezer forintos nyugdíjprémiumon felül a korrekcióval együtt százezer forint körüli egyszeri kiegészítést is kaphatnak.

Visszaadják a 13. havi nyugdíjat is

Ha a kormány gazdasági növekedést támogató politikája sikeres lesz a következő három hónapban is, akkor arra is lát esélyt a kormányfő, hogy a következő év elején a 13. havi nyugdíjnak már ne csak két hetét, hanem egy egész havi nyugdíjat tudjanak visszaadni valamikor február elején. Jelezte: ez még egyáltalán nem bizonyos, „dolgozni kell érte, harcolni kell érte, nem lehetetlen”.

Jön a családi adóvisszatérítés

Az 5,5 százalékos gazdasági növekedés, amelyet a kormány feltétlenül szabott a gyermeket nevelő családok adóvisszatérítéséhez, mindenképpen meglesz, fogalmazott Orbán Viktor. Ezért összességében 1 millió 900 ezer gyermeket nevelő ember vissza fogja kapni a befizetett adóját február közepéig. A miniszterelnök azt kérte az adóhivataltól, hogy február 15-ig fizessék ki a visszatérítést, és úgy látja, van esély arra, hogy ez meg is valósuljon.

A baloldal véget vetne az olcsó rezsinek

Orbán Viktor arról is beszélt: amit a baloldal mond, azt jelentené, hogy Magyarországon az olcsó rezsinek vége, és a rezsicsökkentést visszacsinálnák. Kiemelte: a rezsi világpiaci árakhoz való igazítása azt jelentené, hogy visszacsinálnák a rezsicsökkentést, „visszamennénk oda, ahol 2010 előtt voltunk”. Hozzátette: általánosságban az a baj a magyar politikával, hogy nem a jövőről vitatkoznak, hanem arról, hogy visszajöjjön-e a múlt, mert a Gyurcsány-Bajnai-kormány ismert alakjai szeretnének visszatérni a magyar politika élére. Ha visszajönnek, akkor visszajönnek a magas árak – értékelt. Felidézte: 2002 és 2010 között mindig azért ostorozta a Gyurcsány-Bajnai-kormányt, mert többszörösére emelték a gáz és az áram árát. A baloldali kormányok alatt a nagy nemzetközi cégek jól jártak, a családok meg rosszul jártak – jelentette ki.

Míg a világban emelkedik a gáz ára, addig hazánk bravúros megállapodást kötött

Az oroszokkal kötött gázszállítási szerződésről szólva a kormányfő kiemelte: valamivel alacsonyabb áron állapodtak meg 15 évre, mint az előző hosszú távú szerződés ára volt, úgy, hogy közben az egész világon felfelé mennek az árak. Ez – mondta – megint egy bravúr, ami a külügyi tárcát, illetve a tárgyaló delegációt dicséri. Hozzátette: az oroszok is korrektek voltak, és sikerült egy megbízható partnerekhez méltó, kölcsönös szempontokat is tiszteletben tartó megállapodást kötni. Gáz kell, ez a realitás, ezért az oroszokkal szembeni politikai kritikákat, és az energiaellátás, az energiabiztonság kérdését nem lehet összekeverni – szögezte le Orbán Viktor.

Gázársokk sújtja a német gazdaságot

Az év eleje óta megháromszorozódott és történelmi csúcsra emelkedett a földgáz világpiaci ára, ami erősen megviseli a német gazdaság több ágazatát és a lakossági fogyasztókat. „A fosszilis energiahordozó ára az utóbbi években megawattóránként 15-20 euró között ingadozott, az idén viszont folyamatosan emelkedett és szeptemberben elérte a 65 eurót. Soha nem volt még ilyen hosszú időn keresztül ennyire erős gázáremelkedés” – mondta Fabian Huneke, az Energy Brainpool tanácsadó cég energiapiaci szakértője a Handelsblattnak. Különösen az ipar szenvedheti meg a drágulást. Sok vállalat, különösen a vegyipar számára a földgáz nyersanyagként és üzemanyagként is nélkülözhetetlen, és a magas árszint nagymértékben befolyásolja a termelési költségeket.

Erősíteni kell a vidéket

Lázár János a Kaposváron tartott MATE kerekasztal beszélgetésen elmondta, 2004-ben az akkori politika elkövetett egy stratégiai hibát. Mint fogalmazott, az uniós csatlakozással a politikai elit feláldozta a hazai agráriumot és az élelmiszertermelést. Ha a mai trend folytatódik, 10 év múlva már nem ehetünk olyan húst, amit belföldön állítottak volna elő. A politikus kiemelte, a vidék és a magyar mezőgazdaság mellett áll, szerinte ebben kell erősíteni. Partnerünk, a Nueco úgy véli, patrióta gazdaságpolitika jegyében meg kell erősíteni a reálgazdaságot, előnyben részesítve a ténylegesen hazai tulajdonban lévő cégeket.

„Magyarország zöld úton jár!” – környezetvédelmi online felmérést indít Magyarország Kormánya

Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott szombat reggel a Facebook oldalán jelentette be, hogy Magyarország Kormánya online párbeszédet indít zöld ügyekben. Nyitrai Zsolt közösségi oldalára tette fel azt a videót, amelyben rajta kívül Nagy István agrárminiszter, Steiner Attila államtitkár, Király Nóra a Zöld Követ egyesület elnöke is megszólal.

Elmondta, eddig 13 alkalommal kérték ki az állampolgárok véleményét és vették figyelembe javaslataikat a döntéseknél, intézkedéseknél. A miniszterelnöki megbízott felhívta a figyelmet arra, hogy a baloldallal ellentétben a kormány nemcsak beszél a környezetvédelemről hanem tesz is érte. Mindenkit arra biztat, hogy mondja el a véleményét és töltse ki a konzultációt, amely a zold.kormany.hu weboldalon érhető el. Nagy István agrárminiszter elmondta, hogy teremtett világunkért felelősséggel tartozunk. Ezért is hirdették meg az Országfásítási Programunkat, melyhez egyre többen csatlakoznak. 

Az élhetőbb környezet megteremtése érdekében a fával borított területek nagyságát a jelenlegi 24-ről 27 százalékra növelik. Magyarország Kormánya elkötelezett a természeti kincseink megőrzése mellett. Nemzeti Parkjaink a fejlesztéseiknek köszönhetően egy évtized alatt 320 ezer hektáron javították a természeti környezet állapotát. Szintén arra kér, hogy vegyünk részt minél többen a társadalmi párbeszédben! Steiner Attila az Innovációs és Technológiai minisztérium államtitkára szerint Magyarország Kormánya a szavak helyett a konkrét cselekvést választotta a klímavédelem kérdéskörében. 

Elmondta, hogy a felmérésben többek között a hulladékok újrahasznosításáról, a napelemek telepítésének és az elektromos közlekedés állami támogatásáról, a faültetési program folytatásáról, a gyermekek környezettudatos neveléséről, illetve a nagy szennyező cégek klímavédelmi költségeinek megfizetéséről mondhatják el véleményüket a kitöltők. Király Nóra, a Zöld Követ egyesület elnöke fontosnak tartja a párbeszédet annak érdekében, hogy megismerjék az emberek véleményét. A megosztott javaslatokat be tudják építeni munkájukba ezzel segítve, hogy gyermekeik egy tisztább, zöldebb, élhetőbb bolygón éljenek.

Erős hadsereg, erős ország

Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével kihelyezett ülést tartott a kormány a hajmáskéri Központi Gyakorló- és Lőtéren kialakított tábori sátorban, olvasható a Hír TV oldalán. Mint írják  a kormányülés egyetlen napirendi pontja volt a magyar haderőfejlesztés áttekintése. Orbán Viktor és a kormány tagjai az ülés után megtekintették a Magyar Honvédség őszi hadgyakorlatát. Ennek kapcsán osztott meg új videót a miniszterelnök a közösségi oldaalán.

„Az elmúlt évszázadok történetéből azt a tanúlságot vonhatjuk le, hogy erős, ütőképes nemzeti hadsereg nélkül nincs szabad és független Magyarország sem. Olyan igazság ez, amelyet mi, magyarok számtalan alkalommal tapasztaltunk meg Európa e különösen huzatos szegletében, ahová a remélt felmentő seregek rendszerint akkor érkeznek meg, amikor a mi ügyünk már régen elveszett. Azt is jól láthatjuk, hogy a világ a következő évtizedekben sem lesz békésebb. Számos veszély fenyegeti a biztonságunkat a tömeges migrációtól kezdve a vele együtt erősödő terrorizmuson át a kibertámadásokig” – írta Orbán Viktor a hadgyakorlat jelentőségéről a kormányzati tájékoztató kiadványban a Ripost beszámolója szerint.

Féláron lehet elektromos kerékpárhoz jutni

Október 8-ig él a pályázat az elektromos kerékpárok kedvezményes vásárlására, írja a vg.hu.

A Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv keretében már a tizenegyedik pályázati szakaszban támogatja az elektromos rásegítésű kerékpárok beszerzését a kormány 2021. október 4. és 8. között – jelentette be Schanda Tamás. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese hozzátette, a korábbi fordulókban összesen több mint 5300 elektromos kerékpár kedvezményes megvásárlásához igényeltek 577 millió  forintos hozzájárulást. 

Az 1 milliárd forintos keretösszegű pályázat legújabb szakasza október 4.-én, hétfőn reggel 8 órakor nyílik meg. A támogatás maximális mértéke a vételár fele, pedálszenzoros kerékpárok esetében legfeljebb 90 ezer forint, nyomatékszenzoros kerékpárok esetében pedig legfeljebb 150 ezer forint.

A kormány számára a teremtett világ védelme nemcsak egy jelszó, hanem valódi küldetés, ezért is alkottuk meg és hajtjuk végre a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervet, amelynek fontos része a közlekedés zöldítése. Az elektromos kerékpárok vásárlását segítő pályázat célja, hogy csökkentsük a munkavállalók autóhasználatát, egészséges, környezetkímélő kerékpározásra ösztönözzük a magyar embereket a hétköznapokban is – fejtette ki Schanda Tamás.

A pályázat részleteiről az IFKA honlapján érhető el bővebb tájékoztatás. A dokumentumokat ebben a fordulóban 2021. október 8-a, péntek éjfélig lehet benyújtani.

 

Az elmúlt héten a PannonHírnök oldalán megjelent gazdasági híreket itt is elolvashatja

Orbán Viktor: Ha visszajön Gyurcsány, visszajön a magas rezsi

A gáztárózók Nyugat-Európában nincsenek föltöltve, a gáz ára az egekben van. Tovább

 

Opten: a filmgyártással és a rendezvényekkel foglalkozó cégeket viselte meg a legjobban a válság

Tavaly a koronavírus-járvány hatására mélyrepülésbe kezdtek a filmes vállalkozások és a rendezvényekkel foglalkozó cégek, előbbiek árbevétele csaknem 40 százalékkal, utóbbiaké pedig 56 százalékkal esett. Tovább

 

Történelmi csúcson zárt pénteken a BUX

Az indexet elsősorban az OTP húzta, a bankpapír jelentős emelkedéssel és nagy forgalommal zárta a hét utolsó kereskedési napját. Tovább

 

Szeptemberben újra rekordot döntött a BUX

Az Evergrande Group csődközeli helyzete a hónap folyamán nagymértékben befolyásolta a világgazdasági történéseket és a nemzetközi tőzsdei mutatókat. Tovább

 

Erős forgalommal zárta a napot a BÉT

A magyar tőzsde jó teljesítménye annak köszönhető, hogy értesülések szerint Magyarország hamarosan megkaphatja az uniós helyreállítási forrásokat. Tovább

 

BÉT: A Mol húzta a tőzsdét 

A Mol forgalma átlagon felüli volt, meghaladta az OTP forgalmát, amely ezen a területen általában vezető szerepet tölt be. Tovább

 

GKI: A negyedik hullám ellensúlyozhatja a második félévi rekordmagas növekedést 

Továbbra is 7 százalék körüli gazdasági növekedést vár erre az évre szerdán kiadott legfrissebb negyedéves előrejelzésében a GKI Gazdaságkutató. Tovább

 

A régió legnagyobb kiberbiztonsági konferenciáját tartják Budapesten

A régió legnagyobb kiberbiztonsági konferenciáját tartják október 8-án Budapesten, a MoM Kulturális Központban – közölte Lobó-Szalóky Lázár, a rendezvény sajtófőnöke az MTI-vel. Tovább

 

Magyar startupok is jelentkezhetnek a kéthetes bécsi tréningre

Magyar cégek is jelentkezhetnek arra a kéthetes bécsi tréningre, amelyet az EIT Manufacturing és a Bécsi Gazdasági Ügynökség novemberben tart. Tovább

 

Felülteljesített a magyar tőzsde

A negatív nemzetközi befektetői hangulat leginkább a technológiai cégeket érintette, és kevésbé a hagyományos szektort, a bankokat, az energiaipart. Tovább

 

Készenlétbe helyezték a brit hadsereg teherautósofőrjeit az üzemanyag-ellátás segítésére

Készenlétbe helyezte a brit kormány a hadsereg üzemanyag-szállító tartálykocsik vezetésére kiképzett tagjait az üzemanyag-kiskereskedelemben támadt súlyos ellátási problémák enyhítésére. Tovább

 

Gyenge teljesítménnyel indította a hetet a BUX

Európában pozitív a hangulat, a tengerentúlon vegyes a kép, a bankrészvények és az energetikai részvények jól teljesítenek. Tovább

 

Kapacitásbővítő pályázatra jelentkezhetnek a kkv-k

A pályázatról bővebben az érdeklődők a Magyar Államkincstár honlapján, a munka.hu internetes oldalon és az ofa.hu-n tájékozódhatnak. Tovább


Foglalkoztatottsági és kereseti adatok érkeznek a héten

Az előzetes adatok szerint 788 milliárd forint, a GDP 6,1 százaléka volt a kormányzati szektor első negyedévi hiánya. Tovább

 

Szeptemberben megállt a GKI konjunktúraindexének emelkedése 

Az áprilisi nagy ugrás után a nyári hónapokban lassan araszolgatott felfelé a GKI konjunktúraindexe, majd szeptemberre stagnálásra váltott. Tovább

 

BÉT – Csökkenő forgalomban mérséklődött a BUX a héten

Csökkenő forgalomban mérséklődött a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 51 453,71 ponton zárt pénteken. Tovább

 

Óriási kormányzati forrást kapnak a kórházak a várólisták csökkentésér

Kiemelt kormányzati támogatás a járvány miatt halasztott műtétek várólistáinak csökkentésére. Tovább

 

Hitelminősítés – Századvég: meglepetésnek tekinthető a Moody’s felminősítése

A Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője szerint mindenképpen meglepetésnek tekinthető, hogy a Moody’s felminősítette Magyarországot. Tovább

 

A heti gazdasági összefoglalót a PannonHírnökkel együttműködésben a Nueco készítette.


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek