Obama nincs tisztában az amerikai valósággal a The…

A cikkíró, Dana Milbank utal arra hogy Obama kiszemelt utódja elsöprő vereséget szenvedett egy olyan jelölttől, aki kampányának jó részét éppen arra építette, hogy az elnök általa katasztrofálisnak nevezett politizálását ostorozza.

A Demokrata Párt romokban hever, a republikánusok mindenütt győztek, többségben vannak a washingtoni képviselőházban és a szenátusban, többségbe kerültek szövetségi államok törvényhozásában, kormányzói palotákban, és várhatóan nemzedékekre meghatározóan konzervatív többségű lesz a szövetségi legfelső bíróság is – mutatott rá a szerző. “Obama kereskedelmi politikáját, külpolitikáját, dédelgetett Obamacare-programját a megsemmisülés fenyegeti” – tette hozzá.

Obama hétfői sajtóértekezletre utalva pedig azt fejtegette, hogy miközben a még hivatalban lévő elnök csupa pozitívumot említett és sikeresnek írta le nyolcévi kormányzását, értékelése “teljesen hadilábon áll a valósággal”. A cikkíró szerint az ország egyik fele azért ujjong, mert Donald Trump megígérte, hogy felszámol mindent, amit Obama az elmúlt nyolc esztendőben tett, az ország másik fele pedig amiatt aggódik, hogy a befelé fordulás vesz erőt Amerikán. A publicista felrótta a távozó elnöknek, hogy egyetlen szót sem ejtett Hillary Clintonról, saját, kiábrándult szavazóiról csak annyit mondott: “nyilvánvalóan akadnak, akik mélyen elégedetlenek”.

A lap egy másik elemzése szerint Obama nem képes szembesülni a valósággal.” Az amerikaiak egy olyan 55 éves férfit látnak, aki még mindig annak megértésével birkózik, hogyTrump győzelme mekkora csapást jelent a demokraták és személyesen az ő politikai öröksége számára” – fogalmazott James Hohmann.


Hasonló cikkek