Obama üdvözölte az amerikai-afgán biztonsági megállapodást

Történelminek nevezte az amerikai-afgán biztonsági megállapodás napját keddi közleményében Barack Obama amerikai elnök.

“Ez az egyezmény felkérést jelent az afgán kormány részéről a 13 éve épülő kapcsolatrendszerünk megerősítésére, és biztosítja a szükséges keretet ahhoz, hogy katonáink 2014 után is teljesítsenek két kritikus fontosságú küldetést: az al-Kaida maradványai elleni fellépést, illetve az afgán nemzeti biztonsági erők kiképzésének segítését, tanácsadás és támogatást” – áll a kommünikében.

Obama elnök méltatta a NATO-erők státusáról aláírt egyezményt is, amely lehetővé teszi majd a szövetséges és partnerországok részvételét a NATO Eltökélt Támogatás kódnevű küldetésében az ISAF nemzetközi erők mandátumának lejárta után.

A koalíciós erők jelenleg 33 bázison 37 ezer katonát állomásoztatnak. A Barack Obama által 2010-2011-re elrendelt csapaterősítést követően mintegy 800 bázison voltak külföldi csapatok. Az, hogy milyen létszámban maradnak idegen csapatok Afganisztánban, még nem dőlt el véglegesen, de az amerikai elnök korábban úgy nyilatkozott, azt szeretné, ha egy 9800 fős kontingens 2016-ig még a közép-ázsiai országban maradna. Több más NATO-ország is jelezte készségét a Kabulnak nyújtott katonai támogatás meghosszabbítására.


Hasonló cikkek