Obama új módszereket akar a megfigyelésben

Az amerikai elnök elrendelte, hogy kezdődjön meg az átmenet a metaadatok gyűjtésének jelenlegi gyakorlatától egy olyan mechanizmus felé, amely anélkül is fenntartja majd az Egyesült Államok jelenlegi hírszerzési képességét, hogy a metaadatokat a kormányzatnak kellene tárolni.

Barack Obama elnök pénteken bejelentette: politikai direktívát adott ki a külföldi és belföldi jelhírszerzés átalakításáról, amely megnöveli a hírszerzés feletti kormányzati ellenőrzést, és előírja a hírszerzési prioritások évenként felülvizsgálatát.

Növelni fogják a hírszerzési programok átláthatóságát, és az elnök felhatalmazást kér a kongresszustól egy nem kormányzati szószólói testület felállítására, amely a jelentősebb esetekkel kapcsolatban hallathatná hangját a külföldi hírszerzést felügyelő titkos bíróság előtt.

A hírszerzésnek nem volt célja a törvénysértés

Az amerikai hírszerzésnek nem volt célja a törvénysértés vagy az amerikaiak polgári szabadságjogainak megsértése – jelentette ki Barack Obama elnök a jelfelderítés (rádió, elektronikus és egyéb műszaki eszközökkel végzett felderítés) reformjáról pénteken mondott beszédében.

Obama szerint a hírszerző szervek, beleértve a Nemzetbiztonsági Ügynökséget (NSA) is, következetesen betartják a hétköznapi emberek magánéletének sérthetetlenségére vonatkozó előírásokat.

Az elnök kijelentette, hogy nem kíván találgatásokba bocsátkozni az NSA adatgyűjtési gyakorlatáról információkat kiszivárogtató amerikai informatikus, Edward Snowden tetteiről vagy indítékairól, de hangsúlyozta, hogy az ország védelme részben azoktól függ, akikre rábízták az államtitkokat.

Nem fogják megfigyelni a szövetséges államok vezetőit

Az elnök beszédében ígéretet tett arra is, hogy nem fogják lehallgatni a baráti kormányok vezetőit.

“Nem fogjuk megfigyelni a közeli barátaink és szövetségeseink állam- és kormányfőinek kommunikációját” – hangoztatta Barack Obama.

MTI

Related posts:

  1. Szíria: Obama “ellenőrizhető és kikényszeríthető” megoldást akar Obama azután nyilatkozott így, hogy a Fehér Házban fogadta a…
  2. Obama elárulta, mit élvez a legjobban jelenlegi pozíciójában Barack Obama szerint az a legjobb az elnökségben, hogy mindenki…
  3. Obama nem mondott le a fegyvertartás szigorításáról Ismét megvitatná a fegyvertartás szigorítását az Egyesült Államokban Barack Obama…

Hasonló Bejegyzések bitosítva a Yet Another Related Posts Plugin segtségével.

Yarpp


Hasonló cikkek