Jövőre ez vár a szlovák gazdaságra

Az idei 6,3 százalékos visszaesést követően jövőre már 2,7, 2022-ben pedig 4,3 százalékos gazdasági növekedésre számíthat Szlovákia – derül ki a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) legfrissebb előrejelzéséből.

Az állástalanok aránya azonban jövőre tovább nő: az idei 6,8-ról 7,4 százalékra, és csak 2022-ben esik vissza 6,8 százalékra. Ez azonban még mindig jóval meghaladja majd a járvány kitörése előtt mért 5,8 százalékos munkanélküliséget.

A jó hír, hogy az idei 1,9-ről jövőre 0,9 százalékra esik vissza a drágulás üteme, és a dinamikusabb gazdasági növekedés ellenére még 2022-ben is csak 1,4%-os inflációval számolhatunk.

A válság ugyanakkor alaposan rányomja bélyegét az állam gazdálkodására. A mentőcsomagokra elköltött pénz és az alacsonyabb adóbevételek miatt az államháztartás GDP-arányos hiánya a tavalyi 1,3-ról idén 8,2 százalékra nő, és még jövőre is 7,5 százalék körül mozog majd. A GDP-arányos államadósság emiatt a tavalyi 48,5 százalékról 2022-re 66%-ra nő.

Forrás: TASR, ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek