OGY – Palkovics: növelni kell a magyar tulajdonú vállalatok súlyát a gazdaságban

Jelentősen növelni kell a magyar tulajdonú vállalatok súlyát a gazdaságban a hozzáadott értéket tekintve – mondta Palkovics László technológiai és innovációs miniszterjelölt az Országgyűlés gazdasági és kulturális bizottsága együttes hétfői ülésén megtartott, kinevezés előtti meghallgatásán, amelyet követően mindkét bizottság többsége támogatta a jelölt kinevezését.

Az ülésen a gazdasági bizottság 10 igen 3 ellenvélemény mellett, a kulturális bizottság 8 igen, 4 nem és 2 tartózkodás mellett támogatta Palkovics László miniszteri kinevezését.
Palkovics László kifejtette: bár a cégek 97 százaléka magyar tulajdonú vállalat, mégis kevesebb hozzáadott értéket állítanak elő, mint a 3 százaléknyi multinacionális cég, ezért a magyar cégek termelékenységének növelését szorgalmazta az innováción és az új technológiák alkalmazásán keresztül.

A feladatok közé sorolta a magyar tulajdonú globális értékláncok és magyar márkák építését, ahogy a multicégek megtartását is az országon belül, és esetükben a magasabb hozzáadott értékű tevékenységek bevonzását, a magyar tulajdonú vállalatok mint lokális partnerek segítségével. Szükségesnek nevezte a kkv-k versenyképességének növelése az adó-és adminisztrációs terhek csökkentésével, és a szektor termelékenységének és innovációs képességének növelését az egyetemközpontú innovációs ökoszisztéma kialakításával. Szavai szerint növelni kell a munkaerő termelékenységét a szak és felnőttképzés fejlesztésével, amelyben jelentős lemaradása van Magyarországnak.

Arra kell törekedni, hogy minden negyedik ember munkája során tanuljon valamit, képezze magát – hangsúlyozta.

Az új tárca az innovációért és a technológiák koordinációjáért felel egyebek mellett, de idetartozik a szakképzés is.
Palkovics László a minisztérium kiemelt területei közé sorolta a mesterséges intelligencia ( AI), a robotizáció, az automatizáció területeit is, és hangsúlyozta, hogy az új technológiák megjelenése a munkaerőpiac átalakulásához vezetnek, azonban nem kiszorítják a munkaerőt, hanem új követelményeket támasztanak.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium felépítéséről közölte, hogy a tudás és innovációs államtitkárságot a miniszterként ő irányítja majd. Cseresnyés Péter, parlamenti államtitkár lesz, György László felel majd az általános gazdaságfejlesztéséért és szabályozásért, a fenntarthatóságért felelős államtitkár Weingartner Balázs József lesz, az energia- és klímaügyi államtitkár pedig Kaderják Péter. A közlekedéspolitikai államtitkár Mosóczi László, az infokommunikációs és fogyasztóvédelmi pedig Kara Ákos lesz, az EU ügyeket Sanda Tamás felügyeli.

Manninger Jenő (Fidesz) szerint Palkovics Lászlónak komoly szerepe volt a zalaegerszegi tesztpálya létrejöttében, és jelezte, hogy a régióban korábban alacsony volt a k+f aránya.
Volner János (Jobbik) hozzászólásában szemléletváltást sürgetett, és fontosnak nevezte az alkalmazkodást az új technológiákhoz. Hozzátette: a tárcának az e-learning területén is lesz tennivalója.
Hiller István (MSZP) kérdésre az akadémiai kutatóintézetek hosszú távú fennmaradásáról, Palkovics László kifejtette: fontosnak tartja a felsőoktatási intézmények kutatóhálózata és az akadémiai kutatóhálózatok közötti együttműködést. Számos teendőjük van abban, hogy a mindkét intézményrendszerben dolgozók kutatási-oktatási tevékenyégének jogi szabályozását rendezzék – mondta.


Hasonló cikkek