OGY – Rendszerváltás utáni első ülésére emlékezik az Országgyűlés

Négynapos üléssel folytatja munkáját az Országgyűlés a következő két hétben. A képviselők hétfőn a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos újabb azonnali kérdéseket tesznek fel a kormánynak, kedden pedig nyolc előterjesztésről tartanak általános vitát. A parlament május 2-án a rendszerváltás utáni első szabad Országgyűlés harminc évvel ezelőtti megalakulására emlékezik.

    A házelnök napirendi javaslata alapján az ülés hétfőn 13 órakor kezdődik, a képviselők ekkor néma felállással emlékeznek a közelmúltban elhunyt Fekete Györgyre, a nemzet művészére, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tiszteletbeli elnökére, aki korábban az MDF és a KDNP padsoraiban is helyet foglalt.
A napirend előtti felszólalásokat követően egy a polgári repülést érintő nemzetközi szerződésmódosítás kihirdetéséről dönt a parlament, majd az azonnali kérdések és az interpellációk következhetnek két-két órában.
Kedden nyolc törvényjavaslatról fejthetik ki a véleményüket a képviselők. Ekkor kerül terítékre a kormánynak a kulturális intézményekben foglalkoztatottak közalkalmazotti jogviszonyának átalakításáról szóló előterjesztése, valamint az ellenzék klímavészhelyzet kihirdetésével összefüggő javaslatai.
Az ülés április 27-én, hétfőn folytatódik, amikor az azonnali kérdésekre újabb két óra, a kérdésekre pedig 90 perc áll majd rendelkezésre.
Az Országgyűlés május 2-án, szombaton egyórás ünnepi ülésnapot tart, amelyen Áder János köztársasági elnök mond beszédet, a rendszerváltás utáni első országgyűlési választás eredményeként felálló parlament 1990-es alakuló ülésére emlékezve.


Hasonló cikkek