Ókori borospincét fedeztek fel Izraelben

Régészek úgy tűnik, hogy feltárták a Közel-Kelet legidősebb és legnagyobb ősi borpincéjét, mely negyven korsót ölel fel, ezek mindegyike ötven liter erős, édes bort tartalmazhatott.

A pincét Izrael északi részén, egy terjeszkedő kánaánita város (Tel Kabri) romos palotájában fedezték fel. A lelőhely a Kr.e. 1700-as évekre tekint vissza, és nem fekszik messze Izrael számos modern borpincéjétől.

Eric Cline, a George Washington Egyetem kutatója szerint „igen jelentős a felfedezés, hiszen tudomásunk szerint ez a borospince korát és méretét illetően szinte páratlan.” Cline és Assaf Yasur-Landau, a Haifai Egyetem kutatója vezette az ásatásokat. Andrew Koh, a Brandeis Egyetem  szakembere szintén részt vett a feltárásban. A csapat eredményeit pénteken mutatta be Baltimore-ban egy szakmai találkozón.

Koh a szervesüledék-analízis segítségével elemezte a töredékeket. Borkősav és sziringsav – kulcsfontosságú borkomponensek – molekuláris nyomait mutatta ki, emellett az antik borkészítésben népszerű összetevőket, úgymint mézet, mentát, fahéjkérget, borókabogyót és gyantát. A recept hasonlít az ókori Egyiptomban kétezer évvel ezelőtt a gyógyboroknál használtakhoz.

Koh az egyes összetevők arányát is kielemezte, és figyelemre méltó konzisztenciát fedezett fel a korsók között. „Nem illegális szeszfőzdéről van szó, amikor valaki szemmérték alapján adja hozzá az alapanyagokat. A bor receptjét szigorúan betartották minden egyes üvegnél” – magyarázza.

Yasur-Landau szerint fontos vendégeknek szolgálhatták fel a bort. „A borospince egy hall közelében kapott helyet, ahol lakomákat tartottak, és ahol a kabri elit és valószínűleg külföldi vendégei kecskehúst és bort fogyasztottak” – teszi hozzá.

Az ásatási szezon végén a csapat a borospincéből kivezető két ajtót is felfedezett, az egyik délre, a másik nyugatra nyílik. Valószínűleg mindkettő további raktárhelyiségekbe vezet. Ennek bebizonyítására azonban 2015-ig várniuk kell.

 

Forrás: ScienceDaily

A nyitókép illusztráció

Yarpp


Hasonló cikkek