Okospadot adtak át a hirös könyvtárban

Számos érdekes program és egy különleges meglepetés várta az érdeklődőket, az Ünnepi könyvhét keretein belül

  1. május 1-től kezdődően – sikeres pályázást követően- továbbra is a Bács – Kiskun Megyei Katona József Könyvtár működteti a megújuló Eurupe Direct Bács – Kiskun megye elnevezésű európai uniós információkat szolgáltatóirodáját, és megyei információs hálózatát. Ez alkalommal számos program várta az érdeklődőket szombaton:

10:00 – 11.00 A Mosolyra Hangolók Együttes, játékos gyermekdalaikkal szórakoztatták a kicsiket és nagyokat egyaránt.

11:00 – 12:00 Az Argos Kutyaiskola, kutyás bemutatóját láthatták a Könyvtár előtti téren.

14:00 – 15:00 A könyvtár nagytermében Tóth Tamás Boldizsárral, a Harry Potter regények fordítójával beszélgettek, ezután pedig az érdeklődők dedikáltathatták is a könyveiket.

Egész napos programok: a Kiskunsági Nemzeti Park környezetvédelmi programjai és játékai a könyvtár előtti sátorban, valamint „Ismerd meg a könyvtárat!” elnevezésű játék.

Taskó Péter, a Bács- Kiskun megyei Europe Direct irodavezetője elmondása szerint:

  • A fő koncepciónk a zöld megállapodás és a digitális fejlődés prioritása volt. Tehát ez azt jelenti, hogy olyan programokat próbáltunk idehozni, ami például a környezetvédelemmel kapcsolatos. A Kiskunsági Nemzeti Park, környezetvédelmi játékokkal vett rész az egyik sátrunkban. A kutya tartás egy olyan fajta életmódot jelent, ami természetközelibb, környezettudatosabb életfelfogás. Illetve az olvasás is szintén egy olyan rekreációsforma, ami talán még mindig sokkal értékesebb, mint sok szennyezőbb tevékenység. Így jött az ötlet, – mivel könyvtárban működünk, adta magát – hogy szervezzünk egy olyan programot, ami az emberek számára vonzó és beleillik a környezettudatos életmódra való nevelésbe. Tóth Tamás Boldizsárt is meghívtuk, hogy vegyen részt egy beszélgetésben.

A szombati ünnepségen a könyvtár belső udvarán egy okospadot adtak át. Pontosabban két padról van szó, amelyek egy minden oldalról nyitott, felülről 4 négyzetméteres napelemes tetővel fedett, kockaszerű kabinban helyezkednek el.

  • Tulajdonképpen egy többfunkciós készülékről van szó. Ez egy okospad, ami azt jelenti, hogy egy fedett kabin formájában található ez meg, az udvarunkban. Lehet minden okoseszközt tölteni, ez a készülék napelemmel működik, tehát semmilyen külső áramforrást nem igényel.

A padokba továbbá beépítettek egy vezeték nélküli töltőfelületet, a vázban egy-egy USB csatlakozó és ingyenes 4G internethozzáférést is biztosít.  Egy panelen a dátum és a pontos idő mellett az is megjelenik, mekkora az UV-sugárzás, a levegő hőmérséklete, páratartalma, és milyen a levegőminőség. A tetőn lévő napelem biztosítja az áramot, azt majd a tapasztalatok mutatják meg, hogy a téli hónapokban ez elegendő lesz-e a működéshez.

 Az ünnepélyes átadón részt vett Bujdosóné dr. Dani Erzsébet megyei könyvtárigazgató, habilitált egyetemi docens, valamint beszédet mondott Szeberényi Gyula Tamás, Kecskemét város alpolgármestere.

Reméljük, ez az okospad nagy hasznára válik az olvasók és bárki számára, aki ellátogat a Katona József Könyvtárba.

Révhegyi Andrea


Hasonló cikkek