Októbertől kötelező a maszk Szlovákiában, de számos kivétel van

Milány Kincső

Számos csoport kivételt élvez az október 1-jétől kötelező maszkviselés alól. Nem kell maszkot viselni sportolás és fényképezkedés közben, a wellnesekben és a fürdőkben.

A Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) rendelete szerint nem kell maszk a 3 évesnél kisebb gyerekeknek, a bölcsődéseknek és az óvodásoknak, az autistáknak, a mentálisan sérült és halláskárosult diákoknak.

Az alapiskolák alsó tagozatán sem kötelező maszkot viselniük a gyerekeknek a tanítási órákon. Nem kell maszk a szanatóriumokban levő gyerekeknek sem. A szabadban sem kell maszkot viselni, ha betartják a kötelező, 2 méteres távolságot, emellett az egy háztartásban élőknek sem kell feltenniük a szabadban, ha nincs más személy 2 méteres távolságon belül.

A tömegközlekedési eszközt vezető sofőröknek sem kell maszkot hordaniuk, ha zárt sofőrfülkében ülnek. Fellépés közben nem kell maszk a szereplőknek és a dokumentumfilm-forgatás szereplőinek. A házasságkötési ceremónia alatt nem kell maszkot viselnie az ifjú párnak, és a munkahelyén egyedül tartózkodó személy is leveheti a maszkot.

Október 1-jétől kötelező a szájmaszk vagy a száj és az orr megfelelő eltakarására alkalmas más eszköz viselése az épületekben és közterületen is.

Forrás: ujszo.com


Hasonló cikkek