Olasz kormány: az ArcelorMittal 5 ezer dolgozót akar elbocsátani

Drámainak és elfogadhatatlannak nevezte a kialakult helyzetet Giuseppe Conte olasz miniszterelnök a szerda késő este tartott sajtótájékoztatóján, miután az ArcelorMittal acélcsoport bejelentette, hogy vagy megválik 5 ezer dolgozójától, vagy elhagyja Olaszországot.

Giuseppe Conte “vészhelyzetről” beszélt. Bejelentette, hogy a római kormány folyamatos egyeztetést indít el. Felszólította az ArcelorMittalt, hogy ne zárkózzon el a további egyeztetéstől, és gondolja újra olaszországi ipari terveit. A kormány csütörtökön a szakszervezetekkel tárgyal.
“Egész Olaszország számára hatalmas csapás lenne”, ha az ArcelorMittal elhagyná olaszországi gyárait – hangoztatta Giuseppe Conte.
Elmondta, hogy a francia-brit-indiai acélcsoport nem azért akar felhagyni az olaszországi termeléssel, mert nem látja garantáltnak a tevékenységét az érvényes jogszabályok mellett. Conte kifejtette, hogy az ArcelorMittal döntésének igazi indoka az, hogy a csoport a jelenlegi évi 4 millió tonna olaszországi acélgyártást nem tartja elegendőnek ipari befektetései fedezéséhez, ezért 5000 dolgozó elbocsátását akarja elérni. Ezt a római kormány elfogadhatatlannak tartja.

“Az ArcelorMittal tudta, mit vállal, ezek után nem szeghet szerződést. Olaszország nem hagyja magát becsapni” – hangoztatta Giuseppe Conte.
Az olasz kormány és az ArcelorMittal tulajdonosai közti szerdai tárgyalás mintegy három órán át tartott. Ezután Giuseppe Conte miniszterelnök külön kormányülést hívott össze, majd sajtótájékoztatót tartott.
A tárgyaláson az olasz kormány több tagja, köztük Stefano Patuanelli gazdasági fejlesztésért felelős miniszter is részt vett. A nemzetközi csoportot a tulajdonos és egyben vezérigazgató Lakshimi Mittal és a pénzügyi igazgató Aditya Mittal képviselte.
Ezzel egyidőben a legnagyobb olasz acélgyár, a tarantói Ilva több mint 8 ezer dolgozója 24 órás munkabeszüntetésbe kezdett szerda délután. A Fiom-Cisl fémipari szakszervezeti tömörülés meghirdette sztrájk a tulajdonosnak éppúgy szól, mint a kormánynak – hangoztatta az érdekképviselet.

A sztrájkot később tovább hosszabbították egészen péntekig.     Az acélcsoport hétfőn jelentette be, hogy nem kívánja megerősíteni korábbi szerződéseit, és visszaszolgáltatja az államnak az olaszországi gyárakat, ahol több mint 10 ezren dolgoznak.     A világ legnagyobb acélipari csoportja döntését korábban úgy indokolta, hogy az olasz törvények bizonytalan jogi és operatív feltételeket teremtettek az ArcelorMittal tevékenységének folytatására. Az ArcelorMittal arra a jogszabályra utalt, amelyet az új kormány kezdeményezésére a parlament a napokban szavazott meg: ez – a korábbi gyakorlattal ellentétben – eltörölte az ipari nagyvállalatok vezetőinek korábban biztosított felmentést az esetleges környezetvédelmi károk következményeiért. Az immunitás megvonását a kormánypárt Öt Csillag Mozgalom (M5S) szorgalmazta a korábbi munkaügyi miniszter Luigi Di Maio, a párt vezetője személyében.

Az “Ilva-törvényként” is ismert intézkedés a legnagyobb olaszországi fémgyár, a déli Tarantóban található Ilva menedzsereinek nyújtott garanciát, hogy egyebek között a vállalat átépítése során felmerülő környezeti károkért ne terhelje őket felelősség.     Az ArcelorMittal tavaly novemberben vette bérbe az Ilvát és a hozzá tartozó többi olaszországi üzemet, ahol összesen több mint 10 ezren dolgoznak. Tulajdonossá 2021-ben vált volna.     A visszalépéssel az acélipari létesítmények az állam kezébe kerülhetnek vissza, pontosabban a gyárak fölé kirendelt kormánybiztoshoz. Az 1905-ben alapított tarantói Ilvát és társüzemeit 2012 óta kormánybiztos vezette. Európa legnagyobb acélfeldolgozójáról van szó, amely az olasz ügyészségek vizsgálataiban “halálgyárként” szerepel a Taranto térségében okozott súlyos környezetszennyezés miatt. Az Ilva több részlegét a hatóságok ezért lezárták. Az új tulajdonos feladata éppen az acélüzem “szanálása” volt megfelelő környezetvédelmi átalakítással.
Az Ilva 2018-ban 4,5 millió tonna acélt állított elő. Az acélágazat az olasz GDP 1,4 százalékát adja. Elemzők szerint az “acélválságba” a Conte-kormány akár bele is bukhat, ha nem talál minél előbb megoldást.


Hasonló cikkek